« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
DRŽAVNI INSPEKTORAT

Maloljetnici uz posredovanje škole smiju prati stakla na pumpama

Učenici srednjih škola mogu povremeno raditi bez zasnivanja radnog odnosa, samo uz posredovanje srednjoškolskih ustanova, stoji u Pravilniku

Fotografija vijesti
Više o

benzinske crpke

,

perači stakla

I ove će godine rad srednjoškolaca koji peru stakla na benzinskim crpkama biti dozvoljen, pod uvjetom da imaju potpisan ugovor o privremenom radu te da se cijeli proces odvija uz posredovanje srednjoškolske ustanove, priopćeno je danas iz Državnog inspektorata, javlja Hina.

Rad maloljetnika i učenika srednjih škola, i to isključivo povremeni, uređen je cijelim nizom propisa i samo ako je usklađen s njima, može se smatrati zakonitim, kažu u inspektoratu.

Pravilnik o obavljanju djelatnosti u vezi sa zapošljavanjem propisuje da redovni učenici srednjih škola mogu povremeno raditi bez zasnivanja radnog odnosa, samo uz posredovanje srednjoškolskih ustanova koje za obavljanje toga posredovanja moraju imati dozvolu ministra nadležnog za rad.

Također stoji da se poslovi posredovanja za povremeni rad redovnih učenika obavljaju samo za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora, čije trajanje za svaku godinu propisuje ministar nadležan za obrazovanje, a upravo radi zaštite tih maloljetnika.

U inspektoratu također ističu da se takav rad maloljetnika na benzinskim crpkama nikako ne može smatrati volontiranjem jer se posao „pranja vjetrobranskih stakala" ne bi se mogao obavljati na temelju ugovora o volontiranju.

15.07.2011. 15:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh