« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
MESNA AFERA

EU potrošači znaju rok trajanja mesa, ali ne i datum zamrzavanja

Proizvođač mesa mora znati što se s mesom događalo i prije zamrzavanja, ali potrošači u Europskoj uniji znaju samo rok trajanja

Potrošači u EU znaju rok trajanja hrane, ali ne i datum zamrzavanja
Potrošači u EU znaju rok trajanja hrane, ali ne i datum zamrzavanja (Shutterstock)
Više o

hrana

,

meso

,

rok trajanja

,

London Film Festival

,

gužve na cesti

,

kolone na cestama

Potrošači u Europskoj uniji koji kupuju prehrambene proizvode, među njima i mesne, upoznati su s krajnjim rokom do kada se ti proizvodi mogu koristiti ali ne i s datumom zamrzavanja, dok proizvođač mora znati što se s mesom događalo ranije, izjavio je u petak glasnogovornik Europske komisije Frederic Vincent.

"Kad je riječ o pojedinim proizvodima, primjerice kobasicama, onda na deklaraciji mora biti datum do kada se mogu koristiti. Što se tiče zamrznutog mesa, proizvođač hrane je dužan znati što se s mesom događalo ranije i dođe li do nekog problema, on mora objasniti podrijetlo proizvoda, ali potrošači su obavješteni samo o krajnjem roku za uporabu, ne i o datumu zamrzavanja", rekao je Vincent zamoljen da objasni sustav provjere ispravnosti i kvalitete hrane u Europskoj uniji.

On je istaknuo da su za ispravnost prehrambenih proizvoda u zemljama članicama Europske unije odgovorne nacionalne vlasti koje nadziru provedbu nacionalnih i europskih propisa, a povremeno to provjeravaju i europski inspektori.

Europska unija u području sigurnosti hrane ima sustav za brzo obavještavanje i svaka zemlja članica dužna je odmah obavijestiti Komisiju i ostale zemlje članice u slučajevima kada na svom tržištu otkrije neispravan proizvod, proizvod namijenjen izvozu ili proizvod koji je uvezen.

Na pitanje što za Hrvatsku znači činjenica da je u pristupnim pregovorima već zatvorila poglavlje Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Vincent je rekao da će Hrvatska, kao i sve druge članice, povremeno biti podvrgnuta inspekciji iz EU-a.

"Europska unija ima Ured za veterinarstvo i hranu sa sjedište u Irskoj, koji ima inspektore za hranu. Oni dolaze u države članice provjeriti kako nacionalne vlasti nadziru sigurnost hrane. Osim toga, Europska komisije godišnje objavljuje desetke izvješća o kvaliteti hrane kako bi se osigurala zaštita potrošača", rekao je Vincent.

Hrvatski mediji su posljednjih dana pisali o uvozu zamrznutog mesa, starog i po deset godina, što je demantirano iz hrvatske vlade.

"Sve priče o uvozu mesa starog i po deset godina u Hrvatskoj su nemoguće", rekao je u četvrtak na sjednici vlade ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, naglasivši da je Hrvatska u sklopu usklađivanja svoga zakonodavstva s onim EU zatvorila Poglavlje 12 (Sigurnost hrane).

"Sve što vrijedi u EU vrijedi i u Hrvatskoj", rekao je i dodao da je u Hrvatskoj izvršena kompletna kategorizacija objekata koji posluju s hranom, a kontrolu uvoza, proizvodnje i prodaje mesa i mesnih prerađevina provode Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva te Državni inspektorat.

"Odgovorno kažem da je mesna industrija ili kompletni prehrambeni sektor jedan od najuređenijih sektora", rekao je Čobanković. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 17:01:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh