« Život
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nešto posve drukčije

Parkour je novi fitness

POGLEDAJTE VIDEO - ekstremnija verzija novog sporta koji je s otvorenog prebačen u dvorane

(Wikipedia)
Više o

parkour

,

Mark Toorock

,

traceurs

,

Georges Hebert

Parkour je novi urbani sport koji se iz treninga francuske vojske razvio u novi fitness program za urbane mlade ljude.

Ako se bavite parkourom, cijeli grad može biti dvorana za vježbanje, a mostovi, zgrade i ograde su vaša oprema. Cilj je odrediti rutu od jednog mjesta do drugog. Ako naiđete na zapreku, jednostavno ju savladate.

Zvuči opasno? Možda i da, ali sada su karakteristike ovog čvrstog sporta na otvorenom prenešene u dvoranu za vježbanje.

Mark Toorock, učitelj tehnika parkoura u SAD-u, kaže da je to izvrstan način za trening tijela i mozga. Iako su za pravi parkour potrebne određene vještine koje ne posjeduje baš svatko, svi mogu naučiti osnovne pokrete poput trčanja, skakanja ili puzanja, dakle sve ono što već znamo, samo na drugačiji način.

Pravila ove vještine potječu još iz Prvog svjetskog rata. Francuski oficir Georges Hebert tada je bio fasciniran urođenim atletskim sposobnostima pripadnika afričkih plemena, te je razvio metodu vojnog treninga koja se zasnivala na kompliciranim pokretima trčanja, skakanja ili bacanja.

Ljudi koji se bave ovim sportom nazivaju se traceurs ili traceuses, što je francuska riječ koja označava brzo kretanje. Čak i liječnici se slažu da su takve osobe izrazito uvježbane, zdrave i koordinirane.

Parkour prenesen u zatvorene dvorane postaje potpuno bezopasan, ali možda vas ovome neobičnom sportu privuče upravo ekstremniji ovaj prikaz na otvorenom:

06.10.2009. 17:08:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh