« Metro World News
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
LA LIBERTÉ?

Parižanke i dalje krše zakon noseći hlače

Bizarni zakon koji Parižankama nalaže da za nošenje hlača moraju imati policijsku dozvolu nikako da se ukine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

diskriminacija

,

Pariz

,

ravnopravnost žena

,

Evelyne Pisier

Prema gradskom zakonu koji datira iz 1800. žene koje u Parizu požele nositi hlače prije nego se odluče na taj 'modni hir', preciznije "odijevati se kao muškarci", moraju od gradske policije isposlovati posebnu dozvolu, osim ako ne jašu konja, naravno.

Radi se o zakonu koji je tehnički još uvijek na snazi, a njegovu problematiku je ponovo aktualizirala Evelyne Pisier u svojoj knjizi Le Droit des Femmes (Prava žena).

Zastarjeli zakon donešen je kako bi se "očuvao moral i red", a do danas je preživio brojne pokušaje ukidanja. Zadnji pokušaj bio je 2003. godine kada ga je na temelju spolne jednakosti napao član Sarkozyjeve stranke UMP.

Ministar pravosuđa na taj je pokušaj poručio kako je "neprovođenje zakona ponekad učinkovitije u promjeni pravila ponašanja od državne intervencije kojoj je cilj ukidanje zakona".

Kod ranijeg pokušaja rušenja zakona 1969. godine tadašnji glavni pariški policijski komesar izjavio je kako "nije mudro mijenjati zakone jer se nikada ne zna kada bi opet mogli postati korisni". (?)

Tu izjavu policijskog komesara u knjizi je istaknula Pisier upozorivši na paradoskalnu situaciju. Pariška policija naime propisuje obavezno nošenje hlača svojim djelatnicama čime sve policajke krše zakon i to po nalogu svojih poslodavaca koji se protive promjeni istog zakona.

Parižani koje su novinari pitali da komentiraju dotični slučaj imali su pregršt negativnih kometara. Neki su rekli da je tipično francuski da se pokušava kontrolirati sve, nekima je cijela situacija potpuno besmislena jer im nije jasno kako se taj zakon uopće može implementirati u današnjem svijetu, dok su neki žestoko kritizirali zadržavanje takvog zakona u zemlji koja je navodno slobodna.

Pariški slučaj naravno nije usamljen u svojoj bizarnosti. Cijeli svijet prepun je sličnih stvari. Neki od primjera:

- U Velikoj Britaniji ženama nije dozvoljeno jesti čokoladu u vlakovima i autobusima.

- U američkoj saveznoj državi Vermont ženama je zabranjeno nositi zubne proteze bez dopuštenja muža.

- U Švicarskoj je zabranjeno prati automobile, sušiti rublje i kositi travu.

- U Danskoj je zabranjeno upaliti automobile ako se ispod njega netko nalazi.

Piše: Muryel Jappont/Metro France
08.12.2009. 14:26:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh