« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
PREDOMISLIO SE

Papandreu odustaje od referenduma

Ako oporba pristane podržati taj paket u parlamentu neće se morati održati nikakav referendum, rekao je grčki premijer

Više o

George Papandreu

,

grčki dug

,

kriza eurozone

Ukoliko oporba podrži plan europskih zemalja za izvlačenje zemlje iz ogromnih dugova u parlamentu, grčka će vlada na čelu s premijerom Papandreuom odustati od referenduma, javlja Hina.

Ured premijera opovrgnuo je navode da je Papandreu razgovarao s novinarima u četvrtak nakon što su neki mediji naveli da je rekao kako je odustao od planova za referendum.

Papandreu, koji je izložen kritikama kod kuće i u inozemstvu zbog svoje šokantne odluke da održi referendum, rekao je svojoj vladi da je spreman održati razgovore s oporbom i pohvalio je njihovu potporu 130 milijardi eura vrijednom paketu za izvlačenje zemlje iz dugova.

Ako oporba pristane podržati taj paket u parlamentu neće se morati održati nikakav referendum, rekao je.

"Meni će biti drago čak i ako ne odemo na referendum, koji nikada nije bio svrha sam po sebi. Drago mi da su sve te rasprave otrijeznile puno ljudi", kazao je Papandreu u tekstu govora koji je podijeljen medijima.

"Ako oporba dođe za stol podržati paket, referendum nije potreban", kazao je.

Papandreu je rekao da je tu poruku prenio europskim čelnicima u Cannesu u srijedu.

Papandreuova vlada je na rubu pada u četvrtak. Čelnik grčke konzervativne oporbe pozvao na osnivanje prijelazne vlade koja bi vodila zemlju do izvanrednih izbora i dodao da bi sadašnji parlament trebao ratificirati prošlotjedni sporazum o europskoj pomoći Grčkoj.

Premijer je ponovio da članstvo Grčke u euro zoni nije dovedeno u pitanje te da bi sazivanje izbora u ovom trenutku moglo izazvati bankrot.

03.11.2011. 19:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh