« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
EKSTRAKT I ČAJ

Papaja djeluje antikancerogeno protiv širokog spektra tumora

Učinci su bili jači kada su stanice primile veće doze čaja od lista papaje

(Shutterstock)
Više o

tumor

,

prevencija raka

,

papaja

,

antikancerogena svojstva

Američki istraživači objavili su da ekstrakt i čaj od lišća papaje imaju dramatična antikancerogena svojstva protiv širokog spektra tumora, potvrdivši vjerovanja koja se čuvaju u tradiciji brojnih naroda.

Istraživač sa Sveučilišta Florida, Nam Dang i njegovi kolege u Japanu, dokumentirali su antitumorski učinak papaje protiv tumora grlića maternice, dojke, jetre, pluća i gušterače, u izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu Journal of Ethnopharmacology.

Istraživači su koristili ekstrakt napravljen od sušenog lišća papaje, a učinci su bili jači kada su stanice primile veće doze čaja od lista papaje.

Dang i drug ih znanstvenici su pokazali da ekstrakt lišća papaje pospješuje proizvodnju ključnih signalizirajućih molekula koje se nazivaju "Th1-tip citokini", a pomažu regulirati imunološki sustav.

To bi moglo dovesti do terapije za liječenje koje koriste imunološki sustav u borbi protiv raka, rekli su autori u broju časopisa za veljaču koji je u utorak objavilo Sveučilište Florida.

Papaya se koristi kao narodni lijek za razne bolesti u mnogim dijelovima svijeta, naročito Azije. Deng je rekao da se rezultati sukladni izvješćima domorodačkog stanovništva u Australiji i njegovom rodnom Vijetnamu.

Istraživači su rekli da ekstrakt papaje nije imao nikakve toksične učinke na normalne stanice, izbjegavajući uobičajene nuspojave mnogih liječenja raka.

Istraživači su izložili kulture 10 različitih tipova stanica raka ekstraktu lista papaje u četiri gradacije snage i izmjerili učinak nakon 24 sata. Papaja je usporila rast tumora u svim kulturama.

Dang i kolege prijavili su patent destiliacije ekstrakta papaje preko Tokijskog sveučilišta. (hina/metro-portal)


10.03.2010. 06:59:12
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    BRANKO MOMČILOVIĆ
    01.04.2010. 21:06
    Ova istraživanja su potvrdila sve ono što se već zna.
    Djelotvornost kao i ogromnu terapijsku moć ekstrakta papaje obznanio je pred nekoliko godina australac Frank Sheldon. Australac Jose Perko otpočeo je intanzivna istraživanja, te je kontinuiranim poboljšavanjima doveo extrakt PAPAJE u sadašnju formu.Istraživanja na području papaja extrakta otpočela su još 1973. godine da bi se 1992. extrakt papaja pojavio na svjetskom tržištu.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh