« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
BUDITE MILOSTIVI

Papa u financijskim poteškoćama poziva vjernike na pomoć

Sveta Stolica uputila je poziv vjernicima da pokažu svoju velikodušnost, ističući da je u "stalnim financijskim teškoćama", priopćio je Vatikan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

pomoć

,

financijske teškoće

Kardinali zaduženi za nadzor financija Svete Stolice i države Vatikana izrazili su nadu u "stanovito poboljšanje", unatoč "općim i stalnim teškoćama" u 2010., ističe Sveta Stolica u priopćenju.

Kardinali koji su se u srijedu i u četvrtak sastali pod predsjedanjem državnog tajnika Tarcisia Bertonea, istaknuli su "pastoralnu potrebu da privuku veću pozornost vjernika prema crkvenim ustrojima koji pružaju opće usluge".

Godine 2008. Sveta Stolica (djelatnosti Pape i kongregacija) uspjela je zadržati deficit na 900 tisuća eura, a u prethodnoj je on iznosio 9.000.000 eura.

No, vatikanska država (kurija i dikasteriji, muzeji, vatikanska glasila i drugo) koju je zahvatila svjetska gospodarska kriza, završila je 2008. s dugom od 15 milijuna eura.

Novčani prilozi vjernika Papi (takozvani novčić svetoga Petra) u 2008. dosegnuli su 75,78 milijuna dolara, što je u laganom padu u odnosu na 2007. godinu.

Najveću novčanu pomoć izdvojili su američki katolici, a zatim talijanski i njemački, a s obzirom na broj katolika, sustižu ih Južna Koreja i Japan. Financijski podaci za 2009. bit će objavljeni na ljeto. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 17:14:58
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  22.01.2010. 20:28
  Naravno, dajte još majčici Crkvi, ona se ipak za mjesto najbogatije 'organizacije' na svijetu natječe samo s britanskom kraljevskom obitelji.

  Pomozite društvu koje je opljačkalo pola i pobilo trećinu svijeta koja se s njima nije slagala u filozofskim pogledima.

  Pomozite im, ipak su oslobođeni od plaćanja poreza i sjede na stotinama tona zlata iz obje Amerike, a nađe se i pokoja tona pretaljenih zubi koje je sakupio Treći Reich.

  Srce mi se drapa kad čujem kako im je teško...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh