« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
DAN MOLITVE

Papa proslavio petu obljetnicu pontifikata

Papa Benedikt XVI. proslavio je u ponedjeljak u Vatikanu petu obljetnicu svojeg pontifikata ručkom na kojem je sudjelovalo šezdesetak kardinala iz svih dijelova svijeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

proslava

,

pontifikat

Pet godina otkako je izabran za papu, Benedikt XVI. i Katolička crkva prolaze teško razdoblje koje je uzrokovao skandal sa spolnim zlostavljanjem djece u crkvama od Irske, do SAD-a i Papine rodne Njemačke.

U prekrasnoj Apostolskoj palači odmah do Pape sjedili su njegovi najbliži suradnici - vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone i dekan Kardinalskog koledža i jedan od najgorljivijih Papinih zagovaratelja kardinal Angelo Sodano.

Papa "vrlo velikodušno" vodi Crkvu, suočenu s "izazovima koja moderni svijet postavlja pred svakog Kristova učenika", rekao je, kako prenosi radio Vatikan, Sodano u govoru Papi prije početka ručka.

Benedikt XVI., koji je u petak proslavio 83 godine života, jučer se vratio iz posjeta Malti, prvoga papinskog putovanja nakon izbijanja seksualnog skandala u kojem su sudjelovali desetci svećenika tijekom duga niza godina.

Na Malti se Papa sastao s osam žrtava svećeničkog spolnog zlostavljanja, od kojih su neke rekle kako je Benedikt XVI., kad je čuo njihove priče, zaplakao i rekao im kako se srami zato što ih Crkva nije uspjela zaštititi i obećao im da će Crkva učiniti sve da se više nikad ne dogodi.

Talijanska biskupska konferencija odlučila je obilježiti Papinu obljetnicu proglašenjem današnjeg dana "danom molitve", tijekom kojeg se vjernici trebaju "skupiti oko Pape i zahvaliti Bogu na njegovu prosvijetljenu nauku". (hina/metro-portal)

19.04.2010. 18:27:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh