« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KIROV VALJAK

Iran traži 300.000 dolara od British Museuma

Iransko-britanski odnosi zahladnjeli su nakon ponovna izbora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada u lipnju 2009. Teheran optužuje London da potiče poslijeizborne prosvjede.

(Wikipedia)
Više o

Velika Britanija

,

Iran

,

British Museum

,

Kirov valjak

Iran traži 300.000 dolara od londonskog British Museuma nezadovoljan što je ta ustanova nekoliko puta odgađala posudbu perzijske dragocjenosti Kirova valjka, koji je trebao biti izložen u Iranu, rekao je u ponedjeljak iranski dužnosnik za kulturnu baštinu.

"Iranski državni muzej potrošio je oko 300.000 dolara za izložbu i tražit će da taj gubitak nadomjesti British Museum", rekao je Hamid Baghai, dužnosnik Odjela za turizam i kulturno naslijeđe, prenosi iranska službena televizija.

U veljači je Baghai objavio da je Iran prekinuo odnose s British Museumom nakon brojnih odgoda posudbe te 2500 godina stare umjetnine.

British Museum je istaknuo u priopćenju da je "jako iznenađen" odlukom o prekidu veza, dodavši da je namjeravao Kirov valjak poslati u Teheran "u drugoj polovici srpnja".

Brojni povjesničari smatraju taj valjak, pronađen 1879., najstarijom objavom ljudskih prava u svijetu. Glineni valjak je dokument koji je izdao perzijski vladar Kir II. nakon zauzeća Babilona 539. prije Krista. Danas se čuva u British Museumu. (hina/metro-portal)

19.04.2010. 18:12:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh