« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
BETLEHEM

Papa izrazio potporu palestinskoj državi

Papa je izrazio suosjećanje obiteljima žrtava izraelske ofenzive u Gazi i apelirao na Palestince da ne pribjegavaju nasilju.

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

papa Benedikt XVI.

,

Vatikan

,

Palestina

,

Gaza

,

palestinska država

,

Mahmud Abas

,

Betlehem

Papa Benedikt XVI. izrazio je snažnu i nedvosmislenu potporu palestinskoj državi kad je u srijedu u okviru svoje turneje po Svetoj zemlji stigao u povijesni jednodnevni posjet Zapadnoj obali.

"Sveta Stolica podržava pravo vašeg naroda na suverenu palestinsku domovinu u zemlji vaših predaka, sigurnu i u miru s vašim susjedima, unutar međunarodno priznatih granica", kazao je Papa u Bethlehemu gdje ga je dočekao palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Papa je pozvao mlade Palestince da se odreknu nasilja protiv Izraela izrazivši istodobno solidarnost s palestinski narodom i svime što su propatili.

"Moje je srce sa svim obiteljima koje su ostale bez svog ognjišta. Ovoga ću poslijepodneva posjetiti izbjeglički logor Aida kako bih izrazio solidarnost sa svima koji su izgubili tako puno", rekao je Benedikt XVI. izrazivši "duboko suosjećanje" i sa svim Palestincima koji su izgubili svoje najbliže u posljednjoj izraelskoj ofenzivi na Gazu, te je zatražio međunarodnu pomoć u ponovnoj izgradnji Gaze.

Međutim, Papa je jasno apelirao na Palestince da ne pribjegavaju nasilju i terorizmu kako bi ostvarili svoje nacionalne aspiracije.

"Apeliram danas na mnoge mlade ljude diljem palestinskih teritorija: nemojte dozvoliti da gubitak života i destrukcija kojoj ste bili svjedocima izazovu gorčinu ili odbijanje u vašim srcima. Imajte snage oduprijeti se svakom iskušenju koje vas navodi na pribjegavanje nasilju ili terorizmu", poručio je Papa.

Abas je zahvalio Papi na razumijevanju koje je Vatikan izrazio za "patnje palestinskog naroda" te pozvao na mirovni ugovor s Izraelom utemeljen na rješenju dviju država.

Izrazivši dobrodošlicu Papi Benediktu XVI. Abas je rekao kako je Papa "ovdje i dijeli naš bol i naše nade".

"Rekli ste da postoji nada, nada u sutra bez okupacije, bez kontrolnih točaka, ograda i zarobljenika, ali s mirnim suživotom u Svetoj zemlji", kazao je Abas.

Papa će održati misu u Bazilici rođenja Isusova u Bethlehemu gdje su na snazi vrlo jake mjere sigurnosti i mnoge su ulice u gradu zatvorene, dok se na središnjem trgu Manger i oko crkve od rane zore okupljaju stotine ljudi čekajući misu. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 14:14:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh