« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PASTORALNI POHOD

Papa Bendikt XVI. u Glasgowu održao misu pred više od 60,000 vjernika

Prvi dan Papina posjeta Velikoj Britaniji značajno mjesto zauzelo je kajanje zbog skandala svećeničke pedofilije

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)
Više o

Velika Britanija

,

papa Benedikt XVI.

,

Crkva

,

pedofilija

,

misa

Papa Benedikt XVI. slavio je u četvrtak navečer misu na otvorenom pred šezdesetak tisuća vjernika u Glasgowu, u Škotskoj, prvog dana povijesnog pohoda Velikoj Britaniji. Papa je predvečer, po sunčanu vremenu, služio misu na otvorenom u parku Bellahoustonu u Glasgowu kojoj je nazočilo oko 60.000 ljudi, ili triput manje nego 1982., u prigodi "pastoralnog pohoda" Ivana Pavla II. Posebno se obraćajući mladima okupljenim u parku, Papa je upozorio na "brojne kušnje: drogu, novac, seks, pornografiju i alkohol".

Prvi dan Papina posjeta Velikoj Britaniji značajno mjesto zauzelo je kajanje zbog skandala svećeničke pedofilije. "Crkveno vodstvo nije bilo dovoljno budno", rekao je vrhovni poglavar Katoličke crkve u zrakoplovu kojim je putovao u Škotsku, prvu postaju na njegovu četverodnevnom putovanju. Crkva nije "bila dovoljno brza i odlučna u provedbi nužnih mjera", dodao je na početku prvog državnog posjeta jednog pape Velikoj Britaniji, gotovo pet stoljeća nakon raskola u 1534. Objavljivanje izvješća o stotinama djece koje su svećenici spolno zlostavljali, u studenome 2009. u Irskoj, uzrokovalo je najtežu krizu u Crkvi zadnjih godina. Nakon toga izbili su slični skandali u Njemačkoj i u Belgiji.

"Crkveno vodstvo nije bilo dovoljno budno. Crkva nije bila dovoljno brza i odlučna u provedbi nužnih mjera", rekao je vrhovni poglavar Katoličke crkve o njenoj reakciji na pedofiliju.

"Ta su otkrića za mene bila potresna i tužna", rekao je Papa istaknuvši potrebu da se "krivce primjereno kazni". Papa (83) je tijekom jutra službeno primljen u Holyroodhouseu, škotskoj palači kraljice Elizabete II. (84) koja je i poglavarica Anglikanske crkve. Papa se u "papamobilu" provezao ulicama Edinburgha, gdje ga je, po procjeni policije, dočekalo 125.000 ljudi, među kojima su neki nosili transparente koji su pozivali da se "ne štiti svećenike pedofile". Papin posjet je na meti mnogih kritika, napose nakon izjave jednog njemačkog kardinala koji je Veliku Britaniju nazvao "zemljom trećeg svijeta".

Oko 21.00 sat po srednjoeuropskome vremenu Papa je stigao u London, gdje će se u petak susresti s anglikanskim vlastima u okviru napora za približavanje dviju Crkava. U subotu će predvoditi molitveno bdjenje u Hyde Parku, a u nedjelju će u Birminghamu slaviti misu na kojoj će blaženim proglasiti anglikanskog kardinala Johna Newmana, obraćenika na katolicizam iz 19. st. (hina/metro-portal)

16.09.2010. 22:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh