« Svijet
objavljeno prije 3 godine
DROGA

Pandemija uvozi - kokain

Pandemija koronavirusa mogla bi godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Europi, koji je već dosegao kritičnu točku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina

Stižu tone u Europu
Stižu tone u Europu (Metro)
Više o

EU

,

kokain

,

pandemija

Pandemija koronavirusa mogla bi godinama pogodovati organiziranom kriminalu u Europi, koji je već dosegao kritičnu točku zbog nezapamćenog krijumčarenja kokaina, upozorava Europol u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Kriminalne mreže vjerojatno će profitirati od gospodarske krize izazvane covidom-19 kako bi se infiltrirale u legalna poduzeća koja su postala ranjivija, zaključuje europska policijska agencija u izvješću koje priprema svake četiri godine.

Nastojeći profitirati na naporima za prevladavanje zdravstvene krize u svijetu, te organizirane bande nude također lažna cjepiva protiv covida-19 ili lažne komplete za samotestiranja, ističe agencija sa sjedištem u Den Haagu

„Došli smo do točke pucanja", rekla je direktorica Europola Catherine De Bolle, u razgovoru za AFP.

„Utjecaj na život građana, na gospodarstvo i na pravnu državu previše je važan. Eto to proizlazi iz ovog izvješća", kazala je.

„Dulje trajanje pandemije izvršit će snažan pritisak na europsko i svjetsko gospodarstvo" i očekivana recesija „može oblikovati teški i organizirani kriminal u godinama koje dolaze", navodi Europol u dokumentu.

„Kriminalci se jako lako prilagođavaju pandemiji", istaknula je europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson na prezentaciji izvješća, održanoj u Lisabonu jer Portugal predsjeda Vijećem EU-a.

Europol izražava zabrinutost i zbog povećanja korupcije povezane s krijumčarenjem droge budući da se „nezapamćene količine kokaina" krijumčari "u EU iz Latinske Amerike generirajući zaradu od više milijardi eura" za kriminalne mreže u te dvije regije.

Štoviše, čistoća kokaina je „veća nego ikad prije u EU".

Krijumčarenje kokaina „hrani kriminalne strukture koje se služe svojim golemim resursima kako bi infiltrirale i potkopale gospodarstvo EU-a, javne institucije i društvo", otkriva Europol.

14.04.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh