« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
TAKO JE TO...

Pandemija donijela novu fobiju

Ova vrsta tjeskobe ima tri izražene komponente: neprestanu brigu, zaokupljenost brigama i strahovima te izbjegavanje drugih osoba

Ehhhh
Ehhhh (Arhiva)
Više o

fobije

,

pandemija

,

koronavirus

Bilo je samo vrijeme kada će se i to dogoditi - pandemija, lockdownovi, stotine tisuća mrtvih ne mogu, jednostavno, vratiti ljude u normalu. Ne ide pa ne ide... pa evo i nove fobije!

Pojam koronafobija koristi se za opisivanje straha od covida-19 koji ometa svakodnevni život. Iako se još ne radi o službenoj dijagnozi, definitivno se radi o stanju koje ljudi doživljavaju, piše Metro.co.uk.

Smatra se da je naziv poremećaja potekao iz studije objavljene u Asian Journal of Psychiatry u prosincu 2020.

Simptomi koronafobije

Istraživači su identificirali tri komponente ove specifične vrste anksioznosti: stalna briga, koja prouzrokuje simptome poput lupanja srca, promjene apetita i vrtoglavice, zaokupljenost brigama i strahovima kao i izbjegavanje drugih osoba, a sve je to direktno povezano s dobivanjem ili širenjem koronavirusa.

 

Osobe a koronafobijom mogu izbjegavati odlazak na javna mjesta, dodirivanje površina ili ulazak u zatvorene prostore s drugim ljudima, čak i ako se smatra da je rizik mali.

Također će vjerojatno pokazati pretjerano ponavljanje ponašanja poput pranja ruku ili čišćenja, gdje se to radi opsesivno.

Narušava kvalitetu života

Istraživači objašnjavaju da koronafobija "može da narušiti kvalitetu svakodnevnog funkcioniranja pojedinca". Drugim riječima, može preuzeti čovjekov svakodnevni život.

Prema istraživanju iz veljače 2021., jedna osoba s koronafobijom tri puta dnevno je čistila masku za lice metanolom - zbog čega je teško oboljela od udisanja opasnih isparavanja.

Dobra vijest je da se, poput ostalih anksioznih poremećaja, i koronafobija može liječiti. To se može postići putem Kognitivno bihevioralne terapije (KBT), a tako se rješavaju slične fobije povezane s čistoćom i bakterijama.

04.03.2021. 10:45:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.03.2021. 11:27
    svi se boje svakoga,, strah
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh