« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
NOVOSTI

Pametni laserski projektor

Pametni laserski projektor nudi nekoliko puta veću dijagonalu i bolji zvuk od većine televizora

Epson EpiqVision Mini EF12
Epson EpiqVision Mini EF12 (Arhiva)
Više o

laserski projektor

,

pametni projektor

Tehnologija laserske projekcije je odavno prisutna i dokazana, nudeći daleko jače boje, veću osvijetljenost i dulji rok trajanja u odnosu na tehnologije koje se koriste u klasičnim i LED projektorima.

Više tvrtki trenutno nudi laserske projektore, među njima je svakako najistaknutiji Epson koji je do sada na tržištu ponudio nekoliko modela, mahom klasičnih projektora namijenjenim poslovnoj i high-end kućnoj primjeni gdje je cijena manji faktor pri kupovini. Do sada, samo je model EF-100 predstavljao konkurenciju televizorima u nekoj povoljnijoj cjenovnoj kategoriji, nudeći veliku dijagonalu, svjetlinu i dug životni ciklus za cijenu koja odgovara duplo manjim LCD televizorima. Iako odličan, spomenuti model je tek zagrebao po željama stvarnih zaljubljenika u kućnu zabavu i samo pokazao pravac u kome će ići neki budući modeli. Sada, imamo pred nama jedan potpuno novi model, Epson EpiqVision Mini EF12 Smart Streaming laserski projektor, možda najvećeg konkurenta svim televizorima veće dijagonale.

Novi model je zapravo daleko profinjenija verzija Epsona EF-100 koja u postojeći recept dodaje sve ono što smo poželjeli, uključujući visoku 1080p rezoluciju, Android TV funkcionalnost, podršku za HDR, još jedan HDMI port i nevjerojatno dobar zvuk zahvaljujući partnerstvu s Yamahom. Iako je suštinski u pitanju projektor, više treba gledati ovaj model kao TV velike dijagonale koji je upakiran u omanju kutiju koja ne pristaje na kompromis. Ovaj model nudi gotovo sve što se može poželjeti, od oštre i velike slike do vrhunskog zvuka, a uz to se može lako prenositi bilo gdje i pokrenuti u trenutku, sve uz fenomenalne smart mogućnosti koje nudi službeni Android TV operacijski sustav.

Naravno, kako se u srži ove multimedijalne kocke zapravo nalazi Epsonova 3LCD tehnologija, boje koje ovaj model može prikazati nadmašuju konkurenciju i u nekim trenucima kada EF12 koristimo u zatvorenom prostoru možemo lako pomisliti da se zapravo radi o LCD televizoru nevjerojatno velike dijagonale. Također, 3LCD tehnologija pruža sliku koja neće imati „efekt duginih boja" koji se često javlja kod nekih DLP projektora s jednim čipom.

Kompaktna veličina ovog modela omogućava upotrebu na više načina i lokacija. Većinu vremena može biti postavljen u dnevnoj sobi i služiti kao klasični TV, dok se isto tako lako može ponijeti vani za projiciranje na zidu tijekom ljeta ili prebaciti u spavaću sobu za neke zaista udobne filmske večeri. Za razliku od drugih modela, ovaj ima i automatsko podešavanje geometrije i fokusa slike, što znači da ne morate ručno podešavati ništa kada ga pomaknete. Projektor je maltene spreman za rad i projicira savršeno oštru sliku istog trenutka kada se upali. Zvuk koji nudi može ispuniti gotovo svaku sobu, a može se po potrebi koristiti i samo kao Bluetooth zvučnik. Android TV funkcionalnost daje mogućnost instalacije stotine aplikacija i streaming servisa, tako da nam laptop ili drugi uređaji nisu ni potrebni, pogotovo sada kada imamo i aplikacije za streaming klasičnih TV kanala.

Epson EpiqVision Mini EF12 definitivno ispunjava mnoge želje istinskim fanovima kućne zabave i nudi gotovo sve što je potrebno u jednom kompaktnom, jako lijepom i nenametljivom kućištu. Za cijenu koja se lako može usporediti s iole kvalitetnijim televizorima veće dijagonale postiže se doživljaj kino dvorane u svakom dijelu stana ili kuće, uz nevjerojatno dobar zvuk, smart funkcije i dugotrajnost zbog koje vjerojatno sljedećih deset godina nećete morati razmišljati.

Piše: Sanja Ledinek
10.06.2021. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh