« Fun
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
MULTITASKING

Pametan WC iz Japana radi pretragu urina

Obavljanje nužde u Japanu može zamijeniti sistematski pregled zahvaljujući pametnim zahodima

Japanski WC
Japanski WC (Daiwa)
Više o

wc

,

izumi

,

Red Bull Soapbox Zagreb

,

uragan Irene

Japanci su poznati po svojim naprednim WC školjkama pa tako na Wikipediji čak postoji poseban članak o različitim japanskim WC-ima koji griju, masiraju, peru, suše, puštaju glazbu... Najnoviji izum obavljanje nužde pretvara u mali sistematski pregled i mogao bi zamijeniti odlazak liječniku zbog rutinskih kontrola.

Moderan WC može napraviti dijagnostički pregled urina, izmjeriti krvni tlak, tjelesnu temperaturu i težinu za vrijeme obavljanja nužde. Razvijen je na za japansko građevinsko poduzeće Daiwa čiji je direktor bio ogorčen redovima u bolnici za obavljanje osnovnih dijagnostičkih pretraga.

>>5 velikih izuma koje još nismo ni počeli koristiti

Posebna posudica ugrađena u školjku prikuplja potrebnu količinu urina za pretragu. Mala narukvica paralelno mjeri krvni tlak, a na zidnom ekranu se prikazuju rezultati analize koji se kasnije mogu prebaciti na računalo i poslati liječniku. Napredni modeli nalaze čak automatski šalju stručnjacima ili članovim obitelji.

WC, koji može paralelno pratiti zdravstveno stanje petero različitih osoba, u Japanu se prodaje po cijeni od 3200 do 4600 eura. Kupci su većinom starije osobe, ali poduzeće računa i na mlađe kupce koji se žele na jednostavan i efikasan način brinuti o svom zdravlju.

Školjka je opremljena i posebnim programom koji, ovisno o nalazima, korisnicima daje savjete o prehrani i zdravom načinu života. 

 

10.09.2010. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh