« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
MJERE PREVENCIJE

Palestinska vlada dala ostavku kako bi spriječila moguće prosvjede

Palestinska vlada podnijela je ostavku i bit će reformirana u očitu pokušaju palestinskog predsjednika da na vrijeme spriječi narodno ogorčenje nalik onomu u Egiptu i Tunisu

Vlada je dala ostavku na inicijativu predsjednika Abasa
Vlada je dala ostavku na inicijativu predsjednika Abasa (Getty Images)
Više o

Vlada

,

Palestina

,

Mahmud Abas

,

ostavka

Promjena vlade mogla bi ojačati Abasov položaj među Palestincima nezadovoljnima radom vlade koju su mnogi smatrali nedjelotvornom, prenosi Hina. Promjene u sastavu vlade formalno je zatražio premijer Salam Fajad, koji ostaje na dužnosti i izabrat će nove ministre.

"Vlada je je danas predsjedniku Abasu podnijela ostavku, a nova će biti sastavljena što je prije moguće", rekao za Reuters ministar planiranja Ali Džarbavi. Hamas je priopćio, regirajući na vladinu ostavku, da je ona motivirana Abasovim strahom da će se Palestinci povesti za Egipćanima i zatražiti političke promjene na masovnim prosvjedima.

"Sve dok Mahmud Abas ne provede ozbiljne sigurnosne i političke reforme, njegova će vlast biti izložena bijesu palestinskog naroda", rekao je Hamasov glasnogovornik Sami Abu Zuhri u Pojasu Gaze. Iako je održano nekoliko prosvjeda na Zapadnoj obali nakon izbijanja pobune u Egiptu 25. siječnja, nije bilo masovnih okupljanja, ali je Abas bio javno napadan zbog lošeg rada vlade.

Izjavio je da nova vlada treba "osposobiti nacionalne ustanove za uspostavu neovisne države Palestine", prenijela je službena novinska agencija WAFA.

14.02.2011. 18:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh