« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PAKISTANSKI PREMIJER:

Pakistan nije partner Al-Kaide

Tko je odgovoran za mit o bin Ladenu?, pita pakistanski premijer koji odbacuje kritike zbog bin Ladena

Jusuf Raza Gilani
Jusuf Raza Gilani (Wikipedia)
Više o

Pakistan

,

Osama bin Laden

,

Jusuf Raza Gilani

Jusuf Raza Gilani, pakistanski premijer, odbacio je optužbe da je američko ubojstvo Osame bin Ladena na pakistanskom teritoriju dokaz pakistanske nesposobnosti ili suučešništva u skrivanju čelnika terorističke mreže Al-Kaide, najavivši da će o tome biti provedena istraga. Američki specijalci pronašli su i ubili Osamu bin Ladena u Abbottabadu, 50 kilometara od Islamabada, prenosi Hina. 

Najveća pakistanska oporbena stranka pozvala je pakistanskog premijera i predsjednika Asifa Alija Zardarija da zbog povrede pakistanskog suvereniteta u tom slučaju podnesu ostavku.

"Optužbe za suučešništvo ili neposobnost su apsurdne", rekao je Gilani pred pakistanskim parlamentom, odbacivši kao lažne optužbe da je Pakistan, uključivo njegove špijunske agencije, partner Al-Kaide.

Gilani je najavio istragu o tome kako je Bin Laden mogao nekažnjeno živjeti u Pakistanu, ali i poručio da Pakistan ne može jedini biti kriv za postojanje i djela Al-Kaide. "Odlučni smo saznati kako, kada i zašto je bin Laden bio u Abbottabadu. Naložena je istraga", rekao je.

No, "Al-Kaida nije rođena u Pakistanu", istaknuo je. "Tko je odgovoran za rođenje Al-Kaide" 1990-ih? "Tko je odgovoran za mit o bin Ladenu?", upitao je.

Pakistanski premijer upozorio je da jednostrane akcije poput akcije američkih specijalaca protiv bin Ladena riskiraju ozbiljne posljedice, ali i dodao da Pakistan pridaje veliku važnost odnosima sa Sjedinjenim Državama.

09.05.2011. 22:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh