Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2011. 22:51:00
PAKISTANSKI PREMIJER:

Pakistan nije partner Al-Kaide

Tko je odgovoran za mit o bin Ladenu?, pita pakistanski premijer koji odbacuje kritike zbog bin Ladena

Jusuf Raza Gilani
Jusuf Raza Gilani (Wikipedia)

Jusuf Raza Gilani, pakistanski premijer, odbacio je optužbe da je američko ubojstvo Osame bin Ladena na pakistanskom teritoriju dokaz pakistanske nesposobnosti ili suučešništva u skrivanju čelnika terorističke mreže Al-Kaide, najavivši da će o tome biti provedena istraga. Američki specijalci pronašli su i ubili Osamu bin Ladena u Abbottabadu, 50 kilometara od Islamabada, prenosi Hina. 

Najveća pakistanska oporbena stranka pozvala je pakistanskog premijera i predsjednika Asifa Alija Zardarija da zbog povrede pakistanskog suvereniteta u tom slučaju podnesu ostavku.

"Optužbe za suučešništvo ili neposobnost su apsurdne", rekao je Gilani pred pakistanskim parlamentom, odbacivši kao lažne optužbe da je Pakistan, uključivo njegove špijunske agencije, partner Al-Kaide.

Gilani je najavio istragu o tome kako je Bin Laden mogao nekažnjeno živjeti u Pakistanu, ali i poručio da Pakistan ne može jedini biti kriv za postojanje i djela Al-Kaide. "Odlučni smo saznati kako, kada i zašto je bin Laden bio u Abbottabadu. Naložena je istraga", rekao je.

No, "Al-Kaida nije rođena u Pakistanu", istaknuo je. "Tko je odgovoran za rođenje Al-Kaide" 1990-ih? "Tko je odgovoran za mit o bin Ladenu?", upitao je.

Pakistanski premijer upozorio je da jednostrane akcije poput akcije američkih specijalaca protiv bin Ladena riskiraju ozbiljne posljedice, ali i dodao da Pakistan pridaje veliku važnost odnosima sa Sjedinjenim Državama.

09.05.2011. 22:51:00
http://metro-portal.hr/pakistan-nije-partner-al-kaide/58658/