« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
NASA ODOBRILA

Endeavour konačno polijeće 16. svibnja

Američka svemirska agencija NASA odobrila je lansiranje raketoplana Endeavour 16. svibnja

Fotografija vijesti
Više o

NASA

,

space shuttle Endeavour

Endeavour je na svoju 25. i posljednju misiju trebao poletjeti 29. travnja ali je samo četiri sata prije lansiranje odbrojavanje prekinuto pošto je posada otkrila tehnički kvar. Nakon toga lansiranje iz Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi odgađano je nekoliko puta.

Raketoplan bi tijekom 16-dnevne misije trebao na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) dopremiti 7-tonski Alfa magnetski spektrometar (AMS), te rezervne dijelove za postaju. Dvije milijarde dolara vrijedan spektrometar trebao bi istraživati svemirske fenomene poput tamne materije i antimaterije.

NASA-ini inženjeri u međuvremenu su locirali problem i tijekom vikenda zamijenili elektroničku kutiju i postavili nove kablove do grijača na agregatu. Popravak je uključio i testiranje drugih sustava raketoplana, objavila je NASA, prenosi Reuters. "Provjerili smo cijeli sustav. Sada smo uvjereni da problemi s elektronikom na brodu više ne postoje", rekao je voditelj NASA-ina tima za lansiranje raketoplana Mike Moses.

Odgoda lansiranja Endeavoura najvjerojatnije će odgoditi i odlazak u povijest 30-godišnjeg programa "space shuttle", koji je trebao završiti lansiranjem Atlantisa krajem lipnja. "Ta će misija zbog kašnjenja Endeavoura najvjerojatnije biti odgođena za dva tjedna", rekao je Moses. NASA završava svoj program raketoplana zbog velikih troškova i povećanih sigurnosnih rizika, te zbog razvoja nove suvremenije svemirske letjelice.

Nakon tog posljednjeg lansiranja Atlantisa NASA će za putovanje u svemir ovisiti od ruskim Sojuzima. Nova generacija američkih svemirskih brodova sigurno neće biti operativna barem do 2015. godine, budući da još uvijek nije odlučeno koji će projekt naslijediti "space shuttleove". Američka administracija nastoji komercijalizirati svemirske letove i troškove razvoja prebaciti na privatne kompanije. Endeavour je prvi put lansiran u svemir 7. svibnja 1992. a nakon posljednje misije postat će izložak u Kalifornijskom znanstvenom muzeju u Los Angelesu.

10.05.2011. 08:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh