« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
BARACK OBAMA

Paket poticaja spasio SAD od druge depresije

Američki predsjednik pozdravio je učinke zakona o gospodarskim poticajima ocijenivši da je on spriječio drugu Veliku depresiju i sačuvao dva milijuna radnih mjesta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

ekonomska kriza

,

paket poticaja

Obama je naglasio da je američko gospodarstvo u godinu dana od gospodarskog pada od šest posto, došlo do gospodarskog rasta od gotovo šest posto, za što je zasluge pripisao i zakonu o poticajima.

Istodobno je priznao da zbog visoke stope nezaposlenosti od 9,7 posto, mnoge obitelji "ne osjećaju oporavak" gospodarstva. "Naš je posao daleko od obavljenog, ali smo spasili ovo gospodarstvo od najgore krize", rekao je Obama u prigodnom govoru u Bijeloj kući. "Godinu dana poslije, najviše zahvaljujući zakonu o oporavku, druga depresija više nije mogućnost", dodao je.

Uz Obamin govor Bijela kuća objavila je brojčane podatke o učincima vladinih poticaja diljem SAD-a, a potpredsjednik Joe Biden napisao je prigodni članak u listu USA Today. U njemu je istakao da su zahvaljujući poticajima stvorena radna mjesta, uvedne porezne olakšice, i pokrenuti brojni infrastrukturni projekti, te najavio da "najbolje tek dolazi".

Ofenziva Bijele kuće usmjerena je na kritike oporbenih republikanaca koji, kao i gotovo sve mjere Obamine administracije, odbacuju zakon o poticajima kao beskorisno rasipanje i financiranje iz duga, koje nije donijelo obećano smanjenje nezaposlenosti.

U 2010. očekuje se poboljšanje

Na udaru su republikanski zastupnici u Kongresu koji su svi glasovali protiv zakona o poticajima, a u svojim si izbornim jedinicama pripisuju zasluge za sredstva koja lokalne zajednice primaju iz paketa poticaja. Administracija ukazuje i na hipokriziju republikanskih guvernera, koji primaju sredstva iz zakona koji oštro kritiziraju.

"Rečeno nam je će zakon o poticajima pokrenuti gospodarstvo, smanjiti nezaposlenost i vratiti povjerenje potrošača", izjavio je kongresnik Kevin Brady, republikanac iz Teksasa. "Tu smo godinu dana kasnije i izgubili smo četiri milijuna radnih mjesta a nezaposlenost je skočila do neba", dodao je.

Obama je rekao da ne prihvaća negativni republikanski 'spin'. Željeni napredak u otvaranju radnih mjesta nije ostvaren, ali će zato u 2010. zakon o poticajima spasiti ili stvoriti još 1,5 milijuna radnih mjesta, što će ukupno biti 3,5 milijuna, kazao je.

U SAD-u je od početka recesije u prosincu 2007. izgubljeno 8,4 milijuna radnih mjesta.

Bijela kuća je u priopćenju pod nazivom "Oporavak u brojevima" istakla da zakon o poticajima djeluje u cijeloj zemlji, stvarajući radna mjesta i potičući gospodarski rast. U prvoj godini pokrenuto je 55.000 infrastrukturnih i drugih projekata, a američkim obiteljima i tvrtkama osigurano je 120 milijardi dolara poreznih olakšica.

Prema nestranačkom Kongresnom uredu za proračun (CBO), zakon o oporavku odgovoran je za čak 2,4 milijuna radnih mjesta do kraja 2009. Privatni prognostičari poput IHS Global, Moody's Economy, CEA, pa čak i konzervativnog American Enterprise instituta, utvrdili su da je zakon zaslužan za oko dva milijuna radnih mjesta.

Također se ističe da je bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom tromjesečju 2009. rastao za 5,7 posto, najviše u posljednjih šest godina, a mnogi ekonomisti kažu da je to uglavnom zbog zakona o oporavku. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 23:19:24
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    18.02.2010. 08:24
    taj čovjek živi u teškim iluzijama... stvarna nezaposlenost je oko 20% i dalje nezaustavljivo raste... ne, ekonomija nije spašena, nego je njen krah odgođen... a što duže odgađaš suočiti se sa istinom, to će ti biti teže kada dođe na naplatu :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh