« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
relativiziranje loših odluka

Pahorova vlada skeptična je prema sporazumu

SDS izražava uvjerenje da arbitražni sporazum neće dobiti potporu birača iako ga kao "državnu propagandu" promoviraju vodeći mediji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

SDS

,

arbitražni sporazum

Odluka slovenske vlade da ratifikaciju arbitražnog sporazuma u parlament pošalje tek nakon pravorijeka ustavnog suda i savjetodavnog referenduma na kojemu bi se o njemu opredijelili građani znači naknadno priznanje da je sporazum za Sloveniju loš, ocijenila je u nedjelju oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša.

"Nakon što je premijer Pahor podržao održavanje savjetodavnog referenduma, očitim je postalo da je i vlada skeptična prema sporazumu, a vlada gotovo svaki dan izmisli neki potez kojim pokušava relativizirati svoju lošu odluku", naveo je u izjavi za javnost SDS, podsjećajući da su vlada i predsjednik države Danilo Tuerk iako su prije govorili da su formulacije iz arbitražnog sporazuma dobre, naknadno odlučili da će se o sporazumu morati izjasniti ustavni suci i građani.

"Uz sve očite sumnje vlade o tome je li sporazum dobar, postavlja se pitanje zašto ga je potpisala. Očito je da su vlada i predsjednik države zaboravili na ustavnu prisegu da će svim svojim moćima raditi za dobrobit države, te da su stranačke i osobne interese postavili iznad državnih", navodi u priopćenju najača slovenska oporbena stranka.

Stranka uz to navodi svoje već poznate stavove kako je Pahorova vlada napravila niz taktičkih grešaka tijekom blokade hrvatskih pristupnih pregovora te u pregovorima o arbitraži s Hrvatskom koji po njenoj ocjeni Sloveniji ne osiguravaju direktan dodir s otvorenim morem, što se može zaključiti po formulaciji iz točke 3 sporazuma.

Izraz "Sloveia's junction to high seas" ne znači "kontakt s otvorenim morem" nego "prolaz prema otvorenom moru", što znači da će u arbitraži Slovenija ostati bez teritorijalnog kontakta koji je imala u vrijeme bivše Jugoslavije, smatra Slovenska demokratska stranka.

Uz to, u priopćenju navodi da navode stručnjaka za pomorsko pravo koje promoviraju vladina stajališta o uspjehu Slovenije u arbitraži relativiziraju mišljenja nezavisnih stručnjaka i da se Sloveniji s arbitražom nije trebalo žuriti jer je članica Europske unije.

Stranka izražava uvjerenje da arbitražni sporazum neće dobiti potporu birača iako ga kao "državnu propagandu" promoviraju vodeći mediji. (hina/metro-portal)

08.11.2009. 16:52:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh