« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
STVAR PRESTIŽA

Pahor želi da se 2010. riješi problem granice s Hrvatskom

Slovenija mora opravdati povećanje prestiža i ugleda koji je stekla u međunarodnoj zajednici, rekao je slovenski premijer

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

Borut Pahor

,

granični spor

,

arbitražni sporazum

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u srijedu da je jedna od njegovih želja u 2010. da se riješi pitanje granice s Hrvatskom.

"Želio bih da se u 2010. riješi i problem granice, kako bismo pokazali da je opravdano povećanje prestiža i ugleda Slovenije koji smo stekli u zadnje vrijeme u međunarodnoj zajednici", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon zadnje sjednice vlade u ovoj godini.

Pahor je rekao da je rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom teško, te da je međunarodna zajednica priznala ugled i utjecaj Sloveniji u jugoistočnoj Europi nakon što je on potpisao arbitražni sporazum s Hrvatskom.

"Međunarodna zajednica zna da su to teške stvari, a to se vidi i iz gomilanja problema u BiH i drugim državama zapadnog Balkana", rekao je Pahor, podsjećajući na spremnost svoje vlade da bude kooperativna u sređivanju prilika u regiji.

Pahor je i svoju završnu konferenciju za novinare u ovoj godini posvetio upozorenjima da će nakon održavanja socijalnog mira u ovoj godini iduća godina biti posvećena prevladavanju strukturalnih uzroka krize.

Svrha te politike jest da se Slovenija nađe u "pobjedničkom" taboru zemalja koje će krizu riješiti "bolnim" strukturalnim reformama, kako bi napravile razvojni iskorak i nakon krize sustigla prosječnu razvijenost zemalja Europske unije.

Slovenija, koja ima samo dva milijuna stanovnika, ne može si priuštiti velike socijalne razlike i sadašnju situaciju u kojoj dvije trećine zaposlenih prima minimalnu plaću ili plaću koja je malo iznad tog minimuma, rekao je Pahor.

Najavio je raslojavanje izvoznih tržišta i privlačenje stranih ulaganja, brzu promjenu gospodarstva i prevladavanje njegove tehničke zastarjelosti, ali i upozorio da će to biti "nemilosrdna borba". (hina/metro-portal)

30.12.2009. 16:45:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh