« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KLIMATSKE PROMJENE

Pada snijeg, što je s globalnim zatopljenjem?

Bilježe se rekordno niske temperature, svaki dan mjere nove razine snijega, a pričaju nam o klimatskim promjenama

(Damjan Tadic / CROPIX)
Više o

globalno zatopljenje

,

klimatske promjene

,

pada snijeg

Snijeg je zameo pola Europe i Amerike, a Peking se bori s najnižim temperaturama u posljednjih 40 godina. Velika Britanija bilježi najduži val hladnoće od 1951., dok su stanovnike i posjetitelje Floride neugodno iznenadili zimski uvjeti.

"Prošle godine smo se kupali svaki dan", požalila se njemačka turistkinja koja plaže Floride ovih dana obilazi u zimskoj jakni, a piće na terasi lokalnog bara može popiti jedino zamotana u toplu deku.

Mnogi se pitaju što se dogodilo s globalnim zatopljenjem, pošto snijeg i led šalju poruku da je sa klimom na Zemlji zapravo sve u redu. Stručnjaci tvrde da je aktualno zahlađenje samo kratkoročo te da se, gledano u cjelini, Zemlja i dalje zagrijava.

"Riječ je o prirodnom odstupanju", rekao je Gerald Meehl, znanstvenik Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u SAD-u, i dodao: "Unatoč globalnom zatopljenju, i dalje ćemo imati hladne cikluse, ali će ih biti znatno manje nego prije."

Njegov kolega Deke Arndt iz Ashevillea upozorava da se prošla godina uvrštava među deset najtoplijih od 1880. Pored toga, karakteristika globalnog zatopljenja upravo su ekstremne razlike u temperaturi.

Sjetimo se samo snijega koji je pogodio Hrvatsku neposredno prije Božića, zatim proljetnog vremena tijekom blagdana i ponovnog zahlađenja sa snijegom u Novog godini.

Vrijeme će i narednih dana biti uglavnom umjereno i znatno oblačno, s oborinama. Na Jadranu će padati kiša, a u kopnenim predjelima snijeg i kiša koja se može smrzavati na tlu. Najviša temperatura zraka od -1 do 3, u Lici do 6, a na Jadranu između 9 do 14 °C.

Snijeg je moguć do početka idućeg tjedna, a hladnoća će potrajati nešto duže. HAK stoga poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

07.01.2010. 07:22:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh