« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ZAŠTITA KITOVA

Aktivisti najavili "rat za kitove" s Japanom

POGLEDAJTE VIDEO - Lov na kitove dio je japanske tradicije i većina stanovnika ravnodušna je na optužbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

kitovi

,

Ady Gil

,

kitolovci

Australija se u četvrtak pridružila Novom Zelandu u istrazi sukoba između prosvjednika protiv lova na kitove i japanskih kitolovaca, no odbila je poslati patrolni brod u vode kod Antarktika premda su aktivisti zaprijetili zaoštravanjem i pravim "ratom za kitove".

Canberra je pozvala obje strane da smire strasti pošto je Ady Gil, futuristički trimaran organizacije za zaštitu kitova Sea Shepherd, teško oštećen u sudaru s japanskim brodom Shonan Maru 2, koji štiti flotu kitolovaca.

"Jako sam zabrinuta. Jasno je da su emocije snažne i da su životi ugroženi", rekla je australska vicepremijerka Julia Gillard. "Čudo je da nitko nije poginuo."

Novi Zeland, gdje je Agy Gil registriran, već je pokrenuo istragu o sudaru, a Gillard je kazala da će australske vlasti incident također istražiti.

Glasnogovornik japanske vlade u Tokiju rekao je da je uložen službeni prosvjed vladi Novog Zelanda. Japan, naime, aktiviste za zaštitu kitova optužuje za napad na flotu, a osnivača Sea Shepherda Paula Watsona smatra ekološkim teroristom.

"Suočeni smo s pravim ratom za kitove i nemamo namjeru povući se", rekao je Watson i zatražio zaštitu australskih brodova.

Sukobi između kitolovaca i boraca za njihovu zaštitu događaju se svake godine u vrijeme lova na kitove u vodama Antartike koje Australija smatra svojima, ali joj Japan to ne priznaje.

Aktivisti za zaštitu okoliša optužuju australsku vladu da ne želi sukob s Japanom kako ne bi ugrozila veliku vanjskotrgovinsku razmjenu dviju zemalja. Japan je prvi australski izvozni partner, a trgovinska bilanca iznosila je 2008. 58 milijardi dolara, s velikim suficitom na australskoj strani.

Komercijalni lov na kitove zabranjen je međunarodnim zakonima 1986., no Japan ih i dalje lovi pod izlikom znanstvenog istraživanja.

Lov na kitove dio je japanske tradicije i većina stanovnika, iako ne jede redovito njihovo meso, potpuno je ravnodušna na optužbe da je kitolov okrutan. (hina/metro-portal)

07.01.2010. 10:37:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh