« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
POSREDOVANJE

Pad cijena nekretnina očekuje 46 posto agencija

Agencije u ovoj godini predviđaju pad cijena za sve vrste nekretnina, ali ih najviše očekuje pad cijena stanova na kopnu, zatim kuća i poslovnih prostora

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

stanovi

,

nekretnine

,

CentarNekretnina

,

stanogradnja

Pad cijena nekretnina u idućih godinu dana očekuje 46 posto ispitanih agencija za posredovanje nekretninama, pokazalo je istraživanje koje je tijekom ožujka proveo oglasnik za nekretnine CentarNekretnina, a u kojem je sudjelovalo više od 40 agencija za posredovanje nekretninama.

Stagnaciju cijena očekuje također 46 posto agencija, dok ih svega sedam posto očekuje rast cijena nekretnina.

Agencije u ovoj godini predviđaju pad cijena za sve vrste nekretnina, ali ih najviše očekuje pad cijena stanova na kopnu (95 posto), zatim kuća (92 posto) te poslovnih prostora (90 posto). Najmanje agencija očekuje pad cijena za stanove na moru (82 posto) te vikendice na kopnu (86 posto).

Agencije koje očekuju pad cijena u sljedećih godinu dana predviđaju da će se taj pad kretati između devet i 15 posto, ovisno o nekretnini. Najmanji pad cijena agencije očekuju za stanove na moru (prosječno devet posto).

Kada je riječ o najmu, najviše agencija (56 posto) predviđa pad cijena najma kuća, dok njih 46 posto očekuje i pad najma poslovnih prostora. Pad cijena najma stanova očekuje 39 posto agencija, a najma vila i luksuznih stanova 37 posto agencija.

Gotovo polovica agencija (49 posto) smatra da tražene cijene nekretnina odgovaraju realnim vrijednostima nekretnina. Njih 39 posto smatra kako su cijene previsoke, ali je omjer između postignutih i traženih cijena konstantan, što je znatna razlika u odnosu na prošlu godinu kad ih je isto mišljenje imalo 71 posto.

Gotovo polovica ispitanih agencija (49 posto) predviđa stagnaciju cijena nekretnina prilikom ulaska Hrvatske u EU, što je nešto više u odnosu na prošlu godinu kada je isto izjavilo 43 posto agencija. Prošle je godine, isto kao i ove, 37 posto ispitanih agencija izjavilo kako očekuju da će ulaskom Hrvatske u EU cijene nekretnina rasti.

Istraživanje je pokazalo i da 66 posto agencija smatra da provedba Zakona o posredovanju u prometu nekretnina nije uvela reda na tržište, njih 17 posto smatra da je Zakon u tome uspio, dok isto toliko agencija smatra da Zakon pogoduje samo nekima.

Istraživanje je provedeno da bi se saznalo kakva su razmišljanja agencija o trenutnom i budućem stanju na tržištu nekretnina. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 16:10:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh