« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UGROŽENA VRSTA

"Azijski jednorog" viđen po prvi put od 1999.

Nakon skoro deset godina ponovo je viđena jedna od najrjeđih životinja na svijetu

Saola je jedna od najugroženijih životinja na svijetu
Više o

laboratorijske pretrage

,

Kad se život ispuni svjetlošću

,

EFA

Govedo Saola zbog svoje rijetkosti nosi nadimak "Azijski jednorog" unatoč tome što ima dva roga, a preminulo je nakon što su ga seljani u zabačenoj regiji Laosa držali u zatočeništvu. Kritično ugroženi sisavac, obitava u planinama Vijetnama i Laosa, a prvi je put otkriven 1992. Stručnjaci ga nisu vidjeli u divljini od 1999. kada je životinja posljednji put dokumentirana.

Saola je kritičino ugrožena, a pretpostavlja se da populacija sadrži tek nekoliko stotina primjeraka. Stručnjaci navode kako ne znaju može li govedo preživjeti u zatočeništvu, pa ako vrsta ne opstane u divljini smatrat će se izumrlom. Vlasi u Laosu dodaju da su mještani Saolu uhvatili krajem kolovoza te je odveli u svoje selo. Kada se vijest proširila do vlasti poslan je tim stručnjaka koji su trebali pregledati i osloboditi životinju.

Nažalost, oslabljeno zatočeništvom, govedo je uginulo ubrzo nakon što je tim stigao. Fotografirano je dok je još uvijek bilo živo. "Nadamo se da će informacije koje smo sakupili pomoći da ovo ne bude posljednja Saola koju smo vidjeli", izjavio je koordinator tima znanstvenika William Robichaud.

NIje poznato zašto su seljani zatočili govedo, no vlasti upozoravaju da ga ne hvataju, te također prijave bilo koji susret s ovom rijetkom životinjom.

17.09.2010. 11:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh