« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SLUŠAJ DRAGU

Oženjeni muškarci dulje žive jer ih žene tjeraju liječniku

Ako žena redovito posjećuje liječnika, vjerojatnost da će to činiti i njen partner raste za 6 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

žene

,

muškarci

,

život

,

pregled

,

liječnik

,

doktor

Najnovije istraživanje pokazalo je da oženjeni muškarci dulje žive ponajviše zato jer ih supruge tjeraju na redovite preglede kod liječnika. Usto, i muškarci i žene u ozbiljnim vezama skloniji su češćem zajedničkom vježbanju, što im samo 'dodaje' godine životu, tvrdi istraživanje koje će biti predstavljeno na godišnjoj konferenciji Kraljevskog ekonomskog društva na Sveučilištu Surrey. Rezultati daju novi uvid u prednosti bračnoga života. Znanstvenici su otkrili, dakle, da oženjeni muškarci idu liječniku češće od neoženjenih, i to u omjeru većem za 6 posto, a sve zahvaljujući brižnim suprugama. Osim toga, pokazalo se da su udane žene sklonije vježbanju 34 posto više od neudanih, dok muškarci u braku češće trče od samaca, i to za 20 posto.

S druge strane, žene jednako idu na liječničke preglede, bez obzira bile u vezi i braku ili ne. Znanstvenici stoga sugeriraju da bi liječničke kampanje koje pozivaju na redovite preglede trebale biti više usmjerene na muškarce samce. Henrik Schmitz, sa RGS Econ-a (Ruhr Graduate School in Economics) koji je proveo istraživanje, kaže da rezultati pokazuju kako brak ima još veće pozitivne učinke na ljude nego što se do sada mislilo. Dugoročne veze su dobre, kratak je zaključak.

„Ako žena posjećuje liječnika, vjerojatnost da će to učiniti i njen partner raste za 6 posto. Ali ako muškarac posjećuje liječnika, čini se da to nema nikakvog utjecaja na ponašanje žene. Pojedinac koji je u vezi obično želi da mu partner bude dobroga zdravlja jer brine za njega", kaže na kraju Schmitz.

30.03.2010. 13:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh