« Život
objavljeno prije 4 dana i 19 sati
EH, DA...

Ovisnost o društvenim mrežama

Europske institucije proteklih su se godinu dana bavile pitanjem ovisnosti o društvenim mrežama, pri čemu su regulatori EU-a prošloga mjeseca otvorili istragu protiv Mete

Pošast, što drugo...
Pošast, što drugo... (Arhiva)
Više o

ovisnost

,

društvene mreže

Sredinom svibnja regulatori Europske unije objavili su kako će ispitati potencijalno izazivanje ovisnosti kod djece na društvenim mrežama Mete - Instagramu i Facebooku.

Europska komisija je izvijestila kako Metine platforme možda „iskorištavaju slabosti i neiskustvo maloljetnika", pri čemu može doći do stvaranja ovisnosti i štete mentalnom zdravlju.

Istraga se provodi sukladno Zakonu o digitalnim uslugama koji predviđa posebna pravila za kompanije s više od 45 milijuna aktivnih korisnika u EU-u, odnosno za "vrlo velike internetske platforme".

Za "vrlo velike internetske platforme" predviđena je kazna do šest posto globalnih prihoda u slučaju nepoštivanja odredbi Zakona o digitalnim uslugama.

Meta je odbacila optužbe, istaknuvši da kompanija već "deset godina razvija više od 50 alata i politika" za zaštitu maloljetnih korisnika.

Utjecaj na zdravlje

Druge europske institucije bavile su se i ranije spomenutim pitanjem.

Tako je Europski parlament u prosincu prošle godine usvojio izvješće o dizajnu internetskih usluga koji stvara ovisnost i zaštiti potrošača na jedinstvenom tržištu EU-a.

"Internetske usluge koje stvaraju ovisnost mogu štetno utjecati na ljude te dovesti do povećanog pritiska, stresa, lošeg spavanja, preopterećenosti informacijama, nedostatka koncentracije i stalnog odvraćanja pozornosti", navodi se u obrazloženju tog izvješća.

"Mlade osobe i djeca, a posebice djevojčice, podložniji su simptomima uslijed problematične upotrebe interneta, kao što su depresija i tjeskoba, ali i negativnom učinku na učenje, pamćenje i raspon pozornosti", dodaje se.

Kao što su u Europskoj uniji regulirani duhan, igre na sreću i alkohol jer mogu prouzročiti ovisnost, tako je potrebno regulirati i dizajn internetskih usluga, istaknuli su europarlamentarci.

Tim su izvješćem europarlamentarci pozvali na ukidanje tehnika koje stvaraju ovisnost poput automatske reprodukcije sadržaja i beskonačnog pregledavanja sadržaja.

Europski parlament tada je zatražio od Komisije da zakonski regulira pitanje dizajna platformi koji izaziva ovisnost.

Između ostalog, zatražili su od Komisije da "predloži digitalno 'pravo na neometanje'  kako bi se osnažili potrošači tako da se sve značajke traženja pozornosti namjerno isključe i da se korisnicima dopusti da odluče aktivirati te značajke jednostavnim i lako dostupnim sredstvima, po mogućnosti uz priloženo obvezno upozorenje o mogućim opasnostima aktiviranja tih značajki sudjelovanja, nudeći potrošačima stvarni izbor i autonomiju, a da ih se pritom ne opterećuje prekomjernim informacijama".

13.06.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh