« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
ZNATE LI?

Ovakva vrsta prehrane korisnija je čak i od vježbanja

Za moždane stanice zdravije je držati se prehrane s niskim udjelom masnoća nego vježbati, kažu istraživanja.

Navalite na ovakve stvari... s mjerom, naravmo
Navalite na ovakve stvari... s mjerom, naravmo (Pixabay)
Više o

mozak

,

manje kalorija

,

mikroglija

Prehrana koja sadrži 40% manje kalorija od preporučene doze pozitivno je utjecala na smanjenje upala u mišjim stanicama mozga i pripomogla očuvanju moždanog tkiva, otkriveno je na sveučilištu u Nizozemskoj i objavljeno u časopisu Frontiers in Molecular Neuroscience.

Praćene su mikroglija stanice koje su zadužene za ispravno funkcioniranje mozga, a o tome detaljnije govori voditelj istraživanja, dr. Bart Eggen, koji navodi da su pretilost i starenje danas dva najveća problema, a posljedice koje ostavljaju na središnji živčani sustav još nisu dokraja objašnjene.

Međutim, stručnjaci su uspjeli zaključiti da prehrana koja uključuje minimalan udio masnoće i redovito vježbanje pozitivno utječu na mikroglija stanice.

Upala moždanih stanica povezuje se s bolestima poput multiple skleroze i demencije, tako da se ovo saznanje može proglasiti revolucionarnim. Jedini problem u ovom istraživanju je taj što se miševe cijeloga života hranilo zdravo, pa se ne može tvrditi bi li bilo učinka da osoba s nezdrave prehrane u jednom dijelu života prijeđe na zdravu.

Istraživanje se provodilo na miševima starima 6 mjeseci koje se hranilo ili namirnicama s visokim ili s niskim udjelom masnoće kako bi se provjerilo na koji način kalorije utječu na mozak glodavaca.

Upale u mikroglija stanicama izazvane starenjem kod miševa mogu se spriječiti isključivo pravilnom prehranom i limitiranim udjelom kalorija.

Piše: Andrea Holi
26.03.2018. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh