« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
NUSPOJAVA

Zašto dobivamo kilograme nakon prestanka pušenja

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se okusni pupoljci na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala pušiti bolje osjeća okus hrane

S prestankom pušenja obično stižu kilogrami viška
S prestankom pušenja obično stižu kilogrami viška (Shutterstock)
Više o

prestanak pušenja

,

nikotin

,

grelin

,

leptin

Prestanak pušenja prilično je nezgodna stvar - to će vam reći svaki bivši (a bogami i sadašnji) pušač jer ključna stvar za uspjeh je motivacija, koju nije jednostavno pronaći i zadržati tijekom cijelog procesa odvikavanja od duhana. 

Pušenjem se povećava fizička aktivnost i smanjuje unos hrane, a prestankom se dobiva suprotan učinak. Pušači, u prosjeku, imaju manje kilograma od nepušača, a utjecaj nikotina na metabolizam je kompleksan. Pretpostavka je da nikotin pojačava utjecaj leptina i grelina, što rezultira smanjenim apetitom. 

Leptin je polipeptid koji se proizvodi u masnom tkivu. Koncentracija leptina održava količinu energije koja je pohranjena u masnom tkivu, a razina cirkulirajućeg leptina prati kalorijski unos i direktno je proporcionalna količini masnog tkiva.

Grelin je hormon koji stimulira apetit, a radi se o polipeptidu koji se proizvodi u želucu. On se, zajedno s receptorom, nalazi u cijelom tijelu i na taj način utječe na mnoge tjelesne funkcije.

Djelovanje grelina potiskuje nikotin i pojačava djelovanje leptina, što za krajnji rezultat ima smanjenje apetita, a nikotin utječe na simpatički nervni sustav, što za rezultat daje povećanu razinu adrenalina i ubrzavanje metabolizma.

Prestankom pušenja povećava se apetit i oporavljaju se okusni pupoljci na jeziku, zbog čega osoba koja je prestala pušiti bolje osjeća okus hrane, pa ne čudi da je nuspojava - višak kilograma.

26.03.2018. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh