« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
JOSIPOVIĆ

Ova vlada treba odstupiti ako pregovori s EU ne završe u lipnju

Predsjednik Republike ocijenio je u intervjuu za današnji "Poslovni dnevnik" kako Hrvatska vlada treba preispitati svoju poziciju i odgovornost

Predsjednik smatra kako uspješno surađuje s Vladom
Predsjednik smatra kako uspješno surađuje s Vladom (Cropix)
Više o

Europska unija

,

Vlada

,

pregovori

,

Ivo Josipović

"Za ovu Vladu posebno su važni gospodarski rast i završetak pregovora s EU, što očekujemo u lipnju. To će biti i potvrda da smo proveli reforme. Ako pregovori ne budu zaključeni u lipnju, Vlada treba preispitati svoju poziciju i odgovornost. Treba vidjeti koji su razlozi da se cilj, koji si je sama postavila, nije ostvario, može li pregovore dovršiti u razumnom roku ili to treba prepustiti nekoj drugoj ekipi", kazao je Josipović za "Poslovni dnevnik" dodajući kako je eventualno daljnje pogoršanje ekonomske situacije i nezaposlenosti slične naravi.

U razgovoru u povodu godinu dana od kada je izabran za trećeg hrvatskog predsjednika, Josipović je ocijenio kako su u tom razdoblju, uz pomake u pregovorima s EU, napravljeni i pomaci u odnosima sa susjednim zemljama, posebno sa Srbijom i BiH, dok je u unutarnjoj politici izdvojio borbu protiv korupcije.

"Posebno je važna promjena društvene klime, rad Državnog odvjetništva i USKOK-a, te stavovi premijerke Jadranke Kosor. Ali i ja sam sa svojim Uredom pridonio otvaranju beskompromisne borbe protiv korupcije i kriminala, a rezultati pokazuju da više nema nedodirljivih", naglasio je.

Naglašava i da je, u pogledu gospodarstva koje nije u njegovoj "nadležnosti", uvijek isticao kako Hrvatska nije pokrenula novi zamah i nema dovoljno investicija, a nezaposlenost raste. "Projekcija od 1,5 do 2 posto rasta možda znači izlazak iz recesije, ali ne i izlazak iz krize. Nedovoljno je za povećanje zaposlenosti i popravljanje gospodarske situacije", kazao je Josipović koji očekuje da će se nastaviti s jačanjem reformi, pa i s onima, kako je rekao, koje u 'normalnim' okolnostima ne treba očekivati u predizbornoj godini. Stanje je takvo, objašnjava, da se ne smije kalkulirati s izbornim rezultatima. "Nužni su veliki zahvati u državnoj i lokalnoj upravi, prava decentralizacija, i ozbiljna porezna reforma", upozorava.

Ne slaže s ocjenom da ga Vlada "ne doživljava osobito", ističući kako je u mnogo važnih stvari bilo međusobnog dogovora, "pa i situacija u kojima je Vlada promijenila stajalište". Kao primjer navodi da je, nakon dugog odbijanja, u Ustav uvrstila njegov prijedlog o nezastarijevanju pretvorbenog kriminala, kao i to što je Vlada uvažila sugestiju da nije dobro zakonom definirati Ured predsjednika jer bi to ugrozilo podjelu vlasti.

"Vlada se u pregovorima sa seljacima digla od stola, ali se na moj poziv vratila. Bio sam uspješan most i između Vlade i sindikata. To ne bi bilo moguće da sam u stalnom medijskom prepucavanju s Vladom. Ali znali smo se i oštro sukobiti, kao u politici prema susjedima", dodaje.

Naglašava da u svom odnosu s Vladom neće koristiti "estradni pristup" i dijeljenje brojčanih ocjena po novinama. "Često ocjenjujem pojedine poteze, primjerice, program gospodarskog oporavka gdje sam kritizirao Vladu. U jednom trenutku sam se s njom ozbiljno razišao u vanjskoj politici, o pitanju BiH. Sad imamo zajedničku vanjsku politiku. Dakle, rasprava o pojedinim pitanjima - da, ali medijski i estradni pristup, dijeljenje brojčanih ocjena po novinama nije potrebno", kazao je predsjednik Josipović.

10.01.2011. 13:17:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh