« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
ZVUCI VIOLINE

Otvoreno natjecanje "Mladi virtuozi - etide i skale"

15. po redu natjecanje održava se u Češkom narodnom domu od 18. do 22. veljače.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Mladi virtuozi - etide i skale

,

glazbeno natjecanje

,

Glazbena škola Pavla Markovca

,

Antun Tomislav Šaban

,

HDS

,

mladi glazbenici

,

Etide i skale

,

glasovir

,

violina

Međunarodno natjecanje "Mladi virtuozi - etide i skale" za violiniste otvoreno je danas u Hrvatskom društvu skladatelja kratkim koncertom slovenske violinistice Tanje Sonc, koja je na tom natjecanju pobijedila prije dvije godine.

U organizaciji Glazbene škole Pavla Markovca iz Zagreba ovogodišnje, 15. natjecanje održavat će se od 18. do 22. veljače u Češkom narodnom domu, a dodjela nagrada i završni koncert prvonagrađenih u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda.

Posebnost natjecanja je program, koji uz ostalo, obuhvaća obveznu izvedbu skale, etide-studije hrvatskog skladatelja namjenski pisane za svako natjecanje, a u disciplini glasovir i etide C. Czernya i skladbe J. S. Bacha.

Glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban je rekao da je, osim za učenike i njihove nastavnike, to natjecanje značajno i za hrvatske skladatelje, jer se na njemu promoviraju njihova nova djela. To je najbolji način da djela hrvatskih autora zažive u programima i na repertoarima mladih glazbenika, istaknuo je.

U ime pokrovitelja, Gradske skupštine Grada Zagreba, predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac otvorila je natjecanje, napomenuvši kako ono doprinosi ugledu Zagreba u svijetu.

Natjecanje postoji od 1994. kad ga je ta glazbena škola organizirala za učenike glasovira osnovnih glazbenih škola u Zagrebačkoj županiji, a već iduće godine pridružili su im se violinisti. Od tada se pod imenom "Etide i skale" natjecanja naizmjenično održavaju u disciplinama glasovira, odnosno violine. (hina/metro-portal)

18.02.2009. 15:35:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh