« Glazba
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
obljetnice

Otkriveno poprsje Lovre pl Matačića u Lisinskom

Proslavljena 110. obljetnica rođenja velikog glazbenika i dirigenta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva )
Više o

Lovro Matačić

,

Matačić poprsje Lisinski

Otkrivanjem poprsja Lovre pl. Matačića, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, u predvorju Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" i predstavljanjem publikacije "Živi Matačić" danas je obilježena 110. obljetnica rođenja toga istaknutog hrvatskog glazbenika i dirigenta koji se proslavio diljem svijeta.

Proslava je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike uz potporu Poglavarstva grada Zagreba i u organizaciji Fonda Lovro&Lilly Matačić.

Počasni predsjednik Skupštine Fonda i predsjednik Upravnog odbora Fonda maestro Vladimir Benić istaknuo je kako je namjera toga fonda, utemeljena prije 20 godina, da Matačić među nama, osobito u hrvatskom glazbenom životu, i dalje živi sa svim svojim porukama i djelom koje je plod izvanredna glazbenika i dirigenta.

Podsjetio je kako je Matačićev život bio vrlo bogat, da je živio u vrtlogu događaja koji su obilježili i pojedini politički sustavi i države te da bi bilo dobro da se njegov život opiše u kakvu autobiografskom romanu.

Muzikologinja Eva Sedak istaknula je da je Matačić bio duhovna konstanta, da je čitav svijet bila njegova sredina i u svijetu su još živa sjećanja na njegovo veliko i nezaboravno dirigentsko djelo. Za današnju prigodu izdvojila je 15-minutni snimak na DVD-u, Matačićev nastup s tokijskom filharmonijom u Japanu 1984., nekoliko mjeseci prije maestrove smrti. Današnji sudionici mogli su čuti jedan stavak iz 8. Brucknerove simfonije.

Maestro Vladimir Benić je u ime Fonda Lovro&Lilly Matačić, u povodu prošlogodišnje, 35., obljetnice djelovanja Koncertne dvorane "Lisinski", svečanu Povelju Fonda uručio novom ravnatelju te dvorane Draženu Siriščeviću u znak dugogodišnje suradnje djelatnika te dvorane s Fondom.

Ravnatelj Koncertne dvorane "Vatroslava Lisinskog" je, zahvalivši na povelji, rekao kako djelatnici te dvorane i ostali hrvatski glazbenici osjećaju dug i obvezu da i u budućnosti njeguju Matačićevo djelo.

Matačićevo poprsje otkrio je predsjednik Skupštine Fonda akademik skladatelj Frane Parać.

Knjižica "Živi Matačić" urednice Eve Sedak sadrži i tekstove uglednog germanista Viktora Žmegača o Matačićevim duhovnim korijenima, Eve Sedak "Pouka uspomene", muzikologinje i glazbene kritičarke Jagode Martinčević "Maestru osobno ..." i Vladimira Benića koji piše o Fondu i njegovanju uspomene na velikog maestra.

U knjižici su objavljene i sve djelatnosti Fonda od kojih je najvažnija međunarodno natjecanje mladih dirigenata "Lovro pl. Matačić", koje se od 1995. svake četiri godine priređuje u Zagrebu. (hina/metro-portal)

14.02.2009. 18:47:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh