« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
CEKATE

Otvorenje izložbe Branke Hlevnjak

Izložba sadržava otisnute ili originalne predloške za autorsku čestitku, aktualizirajući na taj način iste ciljeve

Čestitka
Čestitka (Arhiva)
Više o

izložba

,

Cekate

,

Branka Hlevnjak

U utorak, 15. prosinca 2020. u 19 sati Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvorit će izložbu "Autorska čestitka - novi sadržaji za stare običaje" autorice Branke Hlevnjak. 

Od 1983. do kraja 80-ih, umjetnici i dizajneri odazivali su se svake godine na poziv da ostvare svoju unikatnu autorsku čestitku u obliku razglednice ili male grafike. Akcija pod imenom "Autorska čestitka" imala je za cilj popularizirati suvremenu umjetnost i promijeniti u širokoj javnosti percepciju o tome što čestitka jest, odnosno odbaciti stereotipe koji su bili redovito na tržištu. 

Izložba sadržava otisnute ili originalne predloške za autorsku čestitku, aktualizirajući na taj način iste ciljeve. Cilj je izložbe osvrnuti se na 80-te godine i pokušaje demokratizacije umjetnosti i odbacivanje stereotipa. Izložba se može pogledati svakog radnog dana od 16.12.2020. do 15.01.2021. od 10 do 14 sati u Galeriji Modulor.  Izložba se ostvaruje uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

O IZLOŽBI: 

Avangardna misao vodila je prema ukinuću elitizma i demokratizaciji umjetnosti. Težila je svakidašnji život oplemeniti estetskim užitkom oblikovanja čija se ljepota temelji na praktičnosti i pristupačnosti. U tom duhu demokratizacije društva i likovne umjetnosti koja mu je sastavni dio, u želji za oplemenjivanjem starih običaja čestitanja i darivanja u blagdanske dane zamišljena je akcija  AUTORSKA ČESTITKA. Ona je postala komunikacijski most između uglednih umjetnika, mladih, svježih i nepoznatih punih želja za takvim zadatkom; između slikara, grafičara i dizajnera i publike koja je tu ideju o novim sadržajima za stare običaje rado prihvatila uz vrlo povoljne cijene. Bilo je to 1983. godine. Promocije su se održavale u Galeriji Događanja, ali i knjižarama i knjižarskim klubovima poput Stvarnosti, gdje je bio Klub 42 osnovan za likovna događanja. Autorska čestitka bila je revolucionarna novost na tržištu stereotipnih čestitki. 

U studenom 1984. u novootvorenom Klubu 42 u Salonu knjiga, knjižare „Stvarnost" na Rooseveltovom trgu 4 u Zagrebu postavljena je prodajna izložba AUTORSKE ČESTITKE čiji je popis autora impozantan: Ivan Antolčić, Belizar Bahorić, Mladen Bašić Bibi, Krešimir Bauer, Peruško Bogdanić, Vladimir Dodig Trokut, Boris Dogan, Nedeljko Dragić, Jadranka Fatur, Zvjezdana Fio, Vera Fischer, Josip Generalić, Greiner&Kropilak, Živko Haramija, Željo Hegedušić, Roland Herr, Helena Klakočar, Dragutin Dado Kovačević, Nikola Koydl, Ivan Kuduz, Ninoslav Kunc, Vjera Lalin, Ivan Lesiak, Ivan Lovrenčić, Jadranka Nikolić (Bačić), Ratko Petrić, Marija Putra-Žižić, Nikola Reiser, Sanja Simonović, Zvonimir Šepat, Hrvoje Šercar, Miroslav Šutej, Boris Švaljek, Ivan Švertasek, Žarko Tomazetić, Branka Uzur, Žarko Vijatović.

Iduće godine 1985. Klub 42 opet će ugostiti AUTORSKU ČESTITKU na prodajnoj izložbi, a među izlagačima bit će uz ostala i nova imena: Minja Bosanac, Slavko Bratić, Nataša Cetinić, Boris Demur, Tomislav Gotovac, Alfons Holtgreve, Ljerka Njerš, Nenad Opačić, Tonka Petrić, Marijan Pongrac, Oton Reisinger, Krešo Skozret, Danka Šošić i Kamilo Tompa. Posljednji ciklus Autorske čestitke  tiskan  je 1988. za novu 1989.

Godina 1989. bila je uostalom prijelomna godina; pao je Berlinski zid i kapitalizam je proširio svoje tržište na sve zemlje; pao je i socijalizam i s njim i tadašnje hrvatsko gospodarstvo. Ova je izložba naznaka i trag jedne demokratske ideje koju je osmislio 1983. Dragutin Dado Kovačević, provodila  Galerija Događanja, a podržao Centar za kulturu Pešćenica, te svi autori i umjetnici koji su u njoj učestvovali. (U prilogu je aktualna čestitka za 2021. autora Dragutina Dade Kovačevića)

Više o izložbi možete pročitati OVDJE. 

*Zbog epidemioloških mjera otvorenje izložbe će se snimati za javnost i objaviti na web stranici te društvenim medijima, a na otvorenje su pozvani samo novinari. Sve će se održati u skladu sa svim važećim epidemiološkim propisima.*
14.12.2020. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh