« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
IZLOŽBE

Otvorene dvije izložbe u MSU

Dvije izložbe - "Drugarstvo", druga iz ciklusa Zbirka kao glagol, i "Mogućnosti za 22" otvorene su u Muzeju suvremene umjetnost

Sjajno!
Sjajno! (Arhiva)
Više o

MSU

,

izložbe

"Drugarstvo" je druga izložba u novom ciklusu MSU-a "Zbirka kao glagol" koji realizira kustoski tim Muzeja pod vodstvom ravnateljice Zdenke Badovinac, a koji preispituje različite mogućnosti aktualiziranja umjetničkih zbirki

Nakon prve izložbe iz ciklusa "Tužne pjesme rata", koja je govorila o ratu i nasilju, izložba "Drugarstvo" otvara teme solidarnosti i suosjećanja, uloge umjetnosti i muzeja u poboljšanju svijeta, ističu iz MSU-a, najavljujući za listopad i treću izložbu pod radnim naslovom "Budućnost".

Izložba "Drugarstvo" predstavlja djela iz zbirki MSU-a koja su realizirali umjetnički kolektivi te umjetnice i umjetnici u suradnji s raznim zajednicama. "U rasponu od danas kanoniziranih neoavangardi do recentnih participativnih istraživanja, na izložbi 24 pojedinca i kolektiva pokazuju kakvim se sve inovativnim načinima može pridonijeti promjeni, pa i boljitku, kako individua tako i zajednice", stoji u najavi izložbe.

Iz MSU-a ističu da žele potaknuti na promišljanje o temama solidarnosti, empatije, kolektivizma i zajedništva, etike, brige za druge i slično te ukazati na specifično povijesno iskustvo regije.

Na izložbi su predstavljena djela Aleksandra Battiste Ilic´a, Vere Fischer, Tomislava Gotovca, Igora Grubic´a, Sanje Ivekovic´, Ivane Keser, Olega Kulika, Andreje Kuluncˇic´, Kristine Leko, Lale Rašcˇic´, Vjenceslava Richtera, Ivane Tomljenovic´ Meller, Žarka Vijatovic´a, EXAT-a 51, Fluxusa, Formata C, Galerije stanara, Gorgone, Grupe šestorice autora, IRWIN-a, Nove Evrope/NEP, OHO-a, Porodice iz Šempasa, ViGo-a.

"Mogućnosti za '22." - predstavljanje mladih umjetnika

Izložba "Mogućnosti za '22.", godišnje predstavljanje mladih umjetnika u suradnji MSU-a i ALU Zagreb, tematski se nastavlja na izložbu "Drugarstvo".

Projekt "Mogućnosti" pokrenula je kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, a osmišljen je da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju.

Ove je godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko, za rad "U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela".

U Black boxu MSU-a, po zamisli Beštak&Leko, nastat će neke nove, privremene zajednice. "Tijekom projekta 'Mogućnosti za '22' pozivat ćemo druge umjetnike, kustose, grupe i kolektive koji će s nama dijeliti prostor i zajedno ga graditi. U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi želimo generirati ideju i energiju suradnje, dijeljenja i suživota te pristupiti Muzeju kao mjestu stvaranja novih zajedništva i prijateljstva odnosno sadržaja u kojem je važniji proces nego uobičajena muzejska prezentacija", kažu Beštak i Leko.

Umjetnička praksa Andreja Beštaka i Anje Leko oslanja se na pripovijedanje priča (storytelling) u vidu instalacija, videoradova ili izvedbi. U potki je pak održavanje duha zajedništva, kolektivno posredovanje emotivnog.

Andrej Beštak diplomirao je Grafiku u klasi Mirjane Vodopije, a Anja Leko slikarstvo na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

 

10.07.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh