« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
PEDESETOGODIŠNJI RAD

Otvorena retrospektiva Vasilija Josipa Jordana u Modernoj galeriji

Izložba u Modernoj galeriji bit će otvorena do 9. siječnja iduće godine.

Fotografija vijesti
Više o

moderna galerija zagreb

,

Vasilije Jordan

Retrospektivna izložba hrvatskog slikara Vasilija Josipa Jordana, s više od stotinu ulja, pastela, akvarela i crteža, najcjelovitiji prikaz njegova pedesetogodišnjeg stvaralaštva, otvorena je večeras u zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Izložba obuhvaća razdoblje od 1950. do danas, započeto prijeporom oko figurativne i apstraktne umjetnosti, a završilo sukobima na svim poljima, u kojemu je Jordan hrabro koračao svojim putem, opredijelivši se za novi realizam s predznakom poetske fantastike, rekla je ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter-Plančić.

Podsjetivši da je Jordan u toj galeriji prvi put izlagao 1972. kad je već iza sebe imao samostalne izložbe u europskim likovnim središtima, od Antwerpena i Bruxellesa do Pariza, gdje je najprije uočena "zasebnost njegova slikarstva, besprijekoran stil i inovativan spoj nadrealizma i tradicije".

Budući da je i tijekom proteklih desetljeća Jordan rijetko izlagao kod kuće, ova retrospektiva dosad je najcjelovitiji prikaz njegova stvaralaštva, istaknula je Rauter-Plančić, koja je s Milanom Bešlićem i autorica likovnog postava te retrospektive.

Autor izložbe Milan Bešlić drži kako je Jordan već 1961., kad je kao mlad slikar imao svoju prvu samostalnu izložbu u Gradskoj galeriji suvremene umjetnosti, bio prepoznat kao originalan autor na hrvatskoj umjetničkoj sceni. Njegova temeljna značajka bila je što je velike slikarske vrijednosti uspio uzdići na majstorsku razinu, a njegovi radovi su produbljivali temeljna pitanja smisla postojanja i shvaćanja svijeta, ustvrdio je Bešlić.

Otvarajući izložbu, ministar kulture Božo Biškupić je rekao da je Jordan zadužio hrvatsku umjetnost i kulturu te da je svojim umjetničkim stvaralaštvom uvijek otvarao nove vidike. Odmah nakon završetka studija pronašao je svoj put i ostao mu vjeran, a njegova djela nisu zabilježila samo njegovo i naše vrijeme nego i univerzalne znakove jednog doba, dodao je.

Vasilije Josip Jordan (1934., Zagreb) završio je Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a diplomirao je 1958. u klasi profesora Ljube Babića. Izlagao je na više stotina skupnih izložaba, a samostalne izložbe je imao u svim većim europskim gradovima. Za svoj rad višestruko je nagrađivan.

16.11.2010. 23:18:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh