« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
RAZINA 26

Ekskluzivni intervju s autorom serijala CSI: Miami, Las Vegas i New York

Autor hit serija o forenzičarima radi na novom projektu, digi-romanu, koji je kombinacija knjige, filma i internetske stranice

Eva La Rue, Anthony Zuiker, Sofia Milos
Eva La Rue, Anthony Zuiker, Sofia Milos (MWN/Getty Images)
Više o

CSI: las vegas

,

csi miami

,

csi new york

,

forenzika

,

Anthony Zuiker

Zahvaljujući svojim hit televizijskim serijama „CSI: Crime Scene Investigation", autor i izvržni producent Anthony Zuiker pretvorio je forenzičku znanost u seksi i glamurozno zanimanje i usput zauvijek promijenio prirodu trilerskih i dramskih serijala koji se prikazuju u udarnim terminima. Ovaj robusni 42-godišnji televizijski pisac bio je u Parizu prije nekoliko dana na prikazivanju „Mračnog prorčanstva" ('Dark Prophecy'), drugog poglavlja njegove digi-romanske sage „Razina 26" ('Level 26') - mješavine knjige, filma i internetske stranice.

Odakle vam ideja za „Razinu 26"?

Prije dvije godine tijekom štrajka scenarista u Holivudu stavljen poslan sam na 'obvezni odmor' od CSI-a na tri mjeseca. U tom periodu sam razmišljao o novim načinima za drugačije pričanje priča. I nije mi padalo na pamet da napišem još jedan psihološki triler. Zaista sam htio iskoristiti sve svoje kapacitete u smislu pisanja i filmova.

>> Forenzika - put od lubanje do ljudskog bića

Tako sam došao na ideju o „digi-romanu", svojevrsnoj metodi kombiniranja onog najboljeg iz filmova, najboljeg iz književnosti i najboljeg iz virtualnih zajednica u jedinstveno iskustvo. „Mračno proročanstvo se sastoji o jednosatnog filma koji je izrezan u deset dijelova koje čitatelji otkrivaju tijekom čitanja na internetskoj stranici level26.com.

„Razinu 26" pišete s (američkim piscem krimića) Duaneom Swierzynskim. Kako radite zajedno?

Na prvoj knjizi nismo znali hoće li sve uspjeti ili ne. Ono što radimo je sljedeće: Ja napišem između 60 i 90 stranica koje Duane razvija u pravi roman. Zatim se ja bavim snimanjem. Nakon toga Duane pregledava što sam snimio s ciljem da prilagodi roman do savršenosti. To je novi način rada koji je prilagođen za izradu tehnologije poput iPada. Poprilično sam siguran da će tablet računala radikalno izmijeniti način na koji konzumiramo kulturu.

Hoće li to ubiti maštu čitatelja?

Gledajte, to poteže neka ozbiljna pitanja. S jedne strane, knjigu možete čitati bez gledanja filma. Knjiga ne ovisi o slikama jer ja ne želim nametati svojim čitateljima to kako ja vidim svoje likove ako oni sami to ne žele. S druge strane, ako želite više interaktivnosti, i to je moguće ostvariti. nema potrebe da čekate izlazak filma, on već tu.

Ljudi pričaju da ste radili u hotelu kad ste dobili ideju za CSI: Je li to istina ili samo urgana legenda?

Ne, to je živa istina. Živio sam u Las Vegasu 41 godinu i stvarno sam vozio maleni vlak u hotelu Mirage na Treasure Hotel Islandu za osam dolara po satu. Već sam bio napisao jedan film što je od mene tražio jedan prijatelj, ali ideja za CSI mi je pala na pamet dok je moja tada trudna supruga gledala jedan dokumentarac o forenzičkim znanostima. Prva epizoda je prikazana 6. listopada 2000. u SAD-u i vidjelo ju je preko 22 milijuna gledatelja.

Kako objašnjavate takav uspjeh?

Gledajte, ja nisam ni policajac ni znanstvenik. Ja sam samo scenarist koji je napravio puno istraživanja. I vjerujem da sam uspio otkriti misterije naše generacije kroz prizmu forenzičkih znanosti.

>> Što znači biti forenzičar u Hrvatskoj

CSI se tijekom sezona jako razvijao i stvarno sam ponosa na sve što je urađeno d sad. Kada pogledate američku televiziju shvatite da je teško napisati nešto što će trajati dulje od 13 epizoda. A 'CSI: Las Vegas' je sada u svojoj 11. sezoni, 'CSI: Miami' u devetoj i 'CSI: New York' u sedmoj!

Osjećate li grižnju savjesti što pravite serijale o kriminalu?

Nipošto! CSI je obična zabava u kojoj dobri dečki obično uvijek pobjeđuju i koja kriminalcima stavlja dao znanja da postoji mnogo načina da ih se uhvati. Na neki način onda djeluje tako da  odvraća od počinjenja zločina. Ja nikada ne veličam zločin.

Piše: Jerôme Vermelin/MWN
17.11.2010. 12:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh