« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
HRVATSKA BAŠTINA

Sinjska alka i izrada licitara na popisu UNESCO-a

Hrvatska sada ima devet nematerijalnih dobara na UNESCO-ovu popisu nematerijalne baštine čovječanstva

Sinjska alka
Sinjska alka (Wikipedia)
Više o

UNESCO

,

Sinjska alka

,

licitar

,

ojkanje

Sinjska alka i umijeće izrade licitara stavljeni su danas na UNESCO-ov popis nematerijalne baštine čovječanstva, doznaje se danas u Ministarstvu kulture RH. Međunarodni odbor UNESCO-a, koji je o tomu danas donio odluku na sjednici u Nairobiju, uvrstio je "ojkanje" na popis ugroženih nematerijalnih kulturnih dobara.

Nakon najnovijih odluka UNESC-ova odbora, Hrvatska sada ima devet nematerijalnih dobara na popisu i jedno ugroženo nematerijalno dobro.

Na sastanku u Abu Dhabiju 2009. godine na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva upisano je sedam hrvatskih dobara nematerijalne kulturne baštine: dubrovačka Festa Sv. Vlaha, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog Primorja, umijeće izradbe drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod „Kraljice" (Ljelje) iz Gorjana, procesija „Za križen" na otoku Hvaru, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i čipkarstvo u Hrvatskoj (Pag, Hvar, Lepoglava).

Nematerijalna dobra uvrštena su na popis nematerijalne baštine čovječanstva zaslugom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i vanjskih stručnjaka. (hina/metro-portal)

16.11.2010. 19:36:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh