« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
grad heroj

Otvorena izložba fotografija 'Vukovar - dokumenti vremena'

Izložbom fotografija razorenog Vukovara započelo je obilježavanje sjećanja na 18. studenoga

(Wikipedia)
Više o

izložba

,

fotografije

,

Željko Sabo

,

Vukovar dokumenti vremena

,

Bolto Ranilović

,

Ana Matoš

,

dvorac Eltz

,

Galerija Oranžerija

,

Ružica Marić

,

Zdravko Dvojković

Izložbom fotografija ''Vukovar - dokumenti vremena'' Bolte Ranilovića i Ane Matoš, postavljenoj u Galeriji Oranžerija Dvorca Eltz, započelo je obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Izloženo je ukupno 56 fotografija razorenog Vukovara, koje su Ranilović i Matoš snimili u razdoblju od 1997. do 2000. u crno-bijeloj tehnici. Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je kako izložene fotografije predstavljaju dokument jednog vremena, izuzetno bolnog za sve Vukovarce.

"Iako su snimane razorene građevine, na fotografijama susrećemo čitav niz ljudskih sudbina. Iz Vukovara je 1991. godine prognano oko 21.000 Vukovaraca, oko 3.000 je ubijeno, od kojih je 800 branitelja, dok je kroz koncentracijske logore prošlo oko 8.000 naših sugrađana", navela je Marić.

Prema riječima kustosa vukovarskog muzeja Zdravka Dvojkovića, fotografije koje je 1997. u razorenom Vukovaru snimio fotograf Bolto Ranilović, koji je za svoj rad 1998. dobio i najvišu državnu nagradu za umjetničku fotografiju "Tošo Dabac", snimljene su u jednom danu bez namjere da budu umjetnički eksponirane, uljepšane ili dorađene.

"Fotografije Ane Matoš trajna su opomena i sjećanje na bolnu prošlost. Za Vukovarce će uvijek ostati ambijentalna, sentimentalna i teška, ali draga uspomena na svoj grad koji više nikad neće biti isti", kazao je Dvojković.

Podsjetio je kako je Ana Matoš, koja je liječnica po struci, do sada izdala dvije fotomonografije "Vukovar Ane Matoš" i "Dimnjaci Vukovara", koje su do sada jedine knjige slika izdane o Vukovaru iz Domovinskog rata.

Posjetiteljima izložbe kratko se obratila autorica Ana Matoš, dok je u ime pokojnog Bolte Ranilovića to učinila supruga Ankica, zahvalivši što su fotografije njezinog supruga izložene konačno u gradu u koji i pripadaju.

Izložbu je otvorenom proglasio vukovarski gradonačelnik Željko Sabo poručivši da će sve učiniti kako bi ruševine obnovom što brže postale dio prošlosti.

U Vukovaru će se od 12. do 20. studenoga, pod geslom "Vukovar je jučer, danas i sutra", nizom komemorativnih događaja obilježiti 18. obljetnica stradanja tog grada u Domovinskom ratu. 18. studenoga proglašen je Danom sjećanja na žrtvu Vukovara, u spomen na dan kada je 1991. nakon tromjesečnog otpora slomljena obrana grada heroja. (hina/metro-portal)

12.11.2009. 20:27:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh