« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
femininost i maskulinost

Hrvatski umjetnici na izložbi "Gender Check"

Prva izložba posvećena temi uloga dvaju spolova otvorena je u Beču

(MUMOK)
Više o

Beč

,

Gender Check

,

Muzej moderne umjetnosti u Beču

,

Bojana Pejić

,

Vera Fischer

Pod nazivom "Gender Check - femininost i maskulinost u umjetnosti" otvorena je u četvrtak navečer u Muzeju moderne umjetnosti (MUMOK) u Beču izložba na kojoj su predstavljena umjetnička djela 200 umjetnika iz 24 države jugoistočne Europe među kojima je i jedanaest iz Hrvatske.

"Izložba daje uvid u umjetničko stvaralaštvo od šezdesetih godina do danas", naglasio je na otvorenju izložbe direktor MUMOK-a Edelbert Koeb dodavši da je to prva izložba posvećena temi rodnih uloga u MUMOK-u.

Izloženo je više od 400 slika, skulptura, instalacija, fotografija, plakata, filmova i videozapisa dvjestotinjak umjetnika, a izložba prati promjene u predstavljanju muškog i ženskog uzora u umjetnosti i njihov razvitak u različitim društveno političkim uvjetima.

Prva dva dijela izložbe prikazuju djela iz doba socijalizma i komunizma koji se odnose na društvenu realnost te na privatne prostore umjetnika, a treći dio radove nastale nakon devedesetih godina.

Izložbu je otvorio predsjedavajući upravnog odbora zaklade Erste Andreas Treichl, naglasivši da države istočne Europe imaju velik kulturni i gospodarski potencijal te da zaklada Erste s partnerima podupire različite projekte u tim državama.

Kustosica izložbe Bojana Pejić kazala je da su pripreme za ovu veliku izložbu trajale dvije godine.

U izboru hrvatskih autora sudjelovala je kustosica Ivana Bago, a među njima su Igor Grubić, Sanja Iveković, Vlasta Delimar, Tomislav Gotovac, Vlado Martek, Mio Vesović, Slaven Tolj, Vera Fischer, Željko Jerman, Stjepan Lahovsky, Sven Stilinović.

U sklopu izložbe koja traje do 14. veljače 2010. održat će se i niz popratnih priredbi uz ostale simpozij pod naslovom "Čitanje roda. Umjetnost moć i politika predstavljanja u istočnoj Europi". (hina/metro-portal)

12.11.2009. 23:30:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh