« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DRUGI KRUG

Otvorena birališta u Hrvatskoj i u inozemstvu

U Hrvatskoj je otvoreno 6.550 biračkih mjesta, u inozemstvu je u 50 država otvoreno 250 biračkih mjesta od kojih 124 u BiH

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Jerković/Cropix)
Više o

drugi krug

Jutros u 7 sati otvoreno je nešto manje od sedam tisuća biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu na kojima će nešto manje od 4,5 milijuna hrvatskih građana u drugome krugu birati predsjednika države za idućih pet godina i to između nezavisnog kandidata Milana Bandića i kandidata SDP-a Ive Josipovića.

Glasovanje traje do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta.

Josipović i Bandić u prvome su krugu između 12 kandidata osvojili najveći broj glasova birača, no manje od potrebnih 50 posto plus jedan glas.

U Hrvatskoj je otvoreno 6.550 biračkih mjesta, u inozemstvu birači mogu glasovati u 50 država na 250 biračkih mjesta, a najviše ih je, 124, u Bosni i Hercegovini, a otvorena su i 63 posebna biračka mjesta (zatvori, brodovi) među kojima su i ona za hrvatske vojnike u misijama na Golanu i Kosovu, te u Afganistanu.

DIP će o odazivu birača izvijestiti u 12 i 17 sati, a prve privremene službene rezultate objavit će, kako je najavljeno, u ponoć s nedjelje na ponedjeljak.

I na području Bosne i Hercegovine u sedam sati otvorena su birališta na kojima će građani te zemlje s hrvatskim državljanstvom moći glasovati za predsjednika Republike Hrvatske.

Kao i u prvom krugu i ovoga puta glasačima su na raspolaganju 124 biračka mjesta što je gotovo polovica od ukupne brojke birališta otvorenih izvan granica Hrvatske.

Najviše biračkih mjesta, njih 54, je na području koje pokriva generalni konzulat u Mostar. Na području generalnog konzulata u Sarajevu ih je 37, Tuzle 17 a Banje Luke 16.

Pročišćeni birački popisi za BiH sadrže imena oko 268 tisuća hrvatskih državljana. To je gotovo dvadeset tisuća manje nego što ih je bilo registrirano za izbore za Hrvatski sabor provedene 2007. godine. Rezultat je to dodatnih provjera kojima je osigurano da s biračkih popisa budu uklonjena imena umrlih osoba.

Kao i u Hrvatskoj i birališta u BiH bit će otvorena do 19 sati. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 09:16:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh