« Film
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
DORF

Otvoren treći Festival dokumentarnog rock filma

Od 5. do 8. ožujka u Vinkovcima i Županji biti će prikazano dvadeset glazbenih filmova iz deset zemalja.

Izložba Igora Hofbauera na otvaranju DORF-a
Izložba Igora Hofbauera na otvaranju DORF-a (Damir Glibušić, CROPIX)
Više o

močvara

,

Arsen Dedić

,

Županja

,

Hladno pivo

,

Vinkovci

,

DORF

,

Gogol Bordello Non-Stop

,

Festival dokumentarnog rock filma

,

Mladen Karlić

,

Silvio Mirošničenko

,

Igor Hofbauer

,

Arsen - Kino Sloboda

,

Danijel Rafaelić

,

Harp Attac!

,

Neven Mijač

,

Tomislav Goluban

,

Krešimir Oremuš

,

Predrag Lovrinčević

,

Igor Đeke

,

Small House Brown

Prikazivanjem američkog dokumentarnog glazbenog filma "Gogol Bordello Non-Stop" kolumbijske redateljice Margarite Jimeno o gipsy-punk bendu iz New Yorka "Gogol Bordello" te hrvatskog kratkometražnog filma "Dečko sa strane" Marine Jurišić o glazbenoj svestranosti Vlatka Gorjupa iz Gunje, u Vinkovcima je započeo treći Festival dokumentarnog rock filma - DORF.

Festival je otvorenim proglasio vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić rekavši kako DORF svjedoči o Vinkovcima kao gradu u kojem je rock glazba uvijek imala poklonika i u kojem su ponikli brojni poznati i priznati hrvatski bendovi.

Na trećem DORF-u, koji se održava od 5. do 8. ožujka u Vinkovcima, a po prvi put dio programa bit će istodobno prikazan i u Županji, posjetitelji će moći pogledati dvadeset glazbenih filmova iz deset zemalja od kojih se devet filmova nalazi u konkurenciji za najbolji film Festivala.

O pobjedniku trećeg DORF-a odlučit će žiri u kojem se nalaze redatelj prošlogodišnjeg pobjednika DORF-a Silvio Mirošničenko, predvodnik mladih autora suvremene hrvatske kinematografije Dalibor Matanić i novinarka i autorica glazbenih dokumentarnih filmova iz Novog Sada Brankica Drašković.

Prije otvorenja Festivala, održanom u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić", u Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" otvorene su izložba plakata Igora Hofbauera te izložba "Arsen - Kino Sloboda" autora Danijela Rafaelića.

U sklopu trećeg DORF-a održat će se i zanimljiv popratni program uz nastupe brojnih bendova među kojima se posebice ističe nastup "Hladnog piva" te koncert nazvan "Harp Attac!" na kojem će nastupiti blues band "Small House Brown" te svirači usne harmonike Neven Mijač, Tomislav Goluban, Krešimir Oremuš, Predrag Lovrinčević i Igor Đeke.Igor Hofbauer (1974.) iz Zagreba, više se od deset godina bavi dizajnom i ilustracijom, a u svojem je radu snažno povezan s rock kulturom. U svom radu najintezivnije je povezan sa zagrebačkim klubom "Močvara" za koju je radio brojne plakate s glazbenom tematikom a koji su izloženi i na vinkovačkoj izložbi.

U sklopu izložbe "Arsen - Kino Sloboda", koju Vinkovčani imaju prigodu prvi pogledati u Hrvatskoj, izloženi su filmski plakati dvadesetak filmova koji su inspirirali poznatog hrvatskog glazbenika Arsena Dedića te su uz svaki plakat izloženi i Dedićevi stihovi.

Posebna zanimljivost izložbe proizašle iz istoimene knjige "Arsen - Kino Sloboda" izdane prije nekoliko mjeseci u izdanju Hrvatskog državnog arhiva, su dvije umjetničke slike, radovi Arsena Dedića, također izravno vezani uz filmsku umjetnost.

U nazočnosti brojnih posjetitelja među kojima su se nalazili i Igor Hofbauer i Arsen Dedić koji je otpjevao i nekoliko svojih skladbi, izložbe je otvorio gradonačelnik Mladen Karlić. (hina/metro-portal)

06.03.2009. 01:33:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh