« Film
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Otvoren Motovunski filmski festival

Prigodnom svečanošću večeras je na trgu u Motovunu otvoren ovogodišnji 10. motovunski filmski festival, tijekom čijih pet dana će biti prikazano više od stotinu filmova.

Na press konferenciji povodom otovorenja predstavljen je program jubilarnog 10. Motovunskog filmskog festivala
Na press konferenciji povodom otovorenja predstavljen je program jubilarnog 10. Motovunskog filmskog festivala (Nina Đurđević/CROPIX)
Više o

Ivan Jakovčić

,

Motovun film festival

,

Rajko Grlić

,

Igor Mirković

Ovogodišnji Filmski festival proteći će u znaku Rusije, koja je zemlja partner i kojoj je posvećeno nekoliko festivalskih programa. Nekoliko novijih ruskih filmova bit će prikazano u glavnom, te u posebnom programu nazvanom "Stotinu godina ruskog filma".

Otvarajući Festival, istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio se svima koji su, kako je kazao "razumjeli jednu sjajnu ideju da, zajedno s kulturom, probude usnule srednjovjekovne gradiće u Istri".

"Kultura je probudila istarske gradiće poput Grožnjana, Svetvinčenta i Motovuna. Stotinu je načina na koje se može uživati u Istri, a ovaj je najbolji - pet dana prepunih filmova na vjerojatno najzabavnijem malom festivalu na svijetu," poručio je župan Jakovčić.

Direktor i umjetnički direktor festivala Igor Mirković i Rajko Grlić ustvrdili su kako prije deset godina nitko nije ni slutio da će ovaj festival poprimiti takve razmjere.

"Deset godina ste uz nas, a ovogodišnjim programom htjeli smo pokazati koliko to cijenimo jer se projektori u Motovunu neće gasiti i imat ćemo ukupno više od 40 sati neprekidne rijeke pokretnih slika," kazao je Igor Mirković.

Nakon večerašnjeg svečanog otvaranja najprije je prikazan britanski film "Mladi u srcu" Stephena Walkera, a potom srpski film "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića.

Inače, filmovi iz glavnog festivalskog programa natječu se za nagrade "Propeler Motovuna" i "Od A do A", posebne nagrade dodjeljuju Međunarodna udruga filmskih kritičara i Amnesty International, a petu motovunsku nagradu dobit će najbolji kratki film iz selekcije "Motovun online". Ujedno, na Festivalu će se ove godine dodijeliti i dva posebna priznanja: "Maverick" za inovaciju u filmskoj umjetnosti, koja će se dodijeliti Kenu Russelu, a glumici Miji Oremović dodijelit će se nagrada za 50 godina rada na filmu. Oba priznanja bit će popraćena i posebnim projekcijama.  (HINA)

28.07.2008. 22:32:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh