« Film
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Na Venecijanskoj Mostri prikazat će se 21 film

Na otvaranju "Burn After Reading" braće Coen

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Venecija

,

Mostra

,

Venecijanski filmski festival

Organizatori filmskog festivala u Veneciji objavili su da će se 21 film natjecati u ovogodišnjoj konkurenciji tog najstarijeg filmskog festivala na svijetu, uključujući i one s nekoliko hollywoodskih superzvijezda.

Unatoč štrajku američkih scenarista, koji je odgodio objavu brojnih filmova pa nisu mogli ući u konkurenciju, pet američkih filmova natjecat će se u programu popularne Mostre, rekao je direktor festivala Marco Mueller.

Među njima je u onaj Oscarom nagrađenog redatelja Johnatana Demmeja "Rachel se udaje" u kojem glume nadolazeća hollywoodska zvijezda Anne Hathway i Debra Winger.

Tu su još i "Hurt Locker" Kathryn Bigelow s Ralphom Finnesom u glavnoj ulozi i "The Wrestler" Darrena Aronofskog s Mickeyjem Rourkeom i Marisom Tomei u glavnim ulogama. Superzvijezde Charlize Teron i Kim Basinger glume u filmu meksičkog redatelja Guillerma Arriage "The Burning Plan", što je prvi film jednog latinoameričkog redatelja u konkurenciji Mostre.

Govoreći na konferenciji za novinare u Rimu, Mueller je ovogodišnju konkurenciju usporedio sa "špilom karata" ističući da nijedna tema niti zemlja podrijetla ne dominira ovogodišnjim programom.

"Pozdravljamo i veliki povratak afričkog filma", rekao je Mueller osvrćući se na uradak etiopskog redatelja Haile Gerime "Teza". Afrički doprinos upotpunit će i alžirski redatelj Tariq Teguia s filmom "Gabba".

Četiri talijanska filma odražavaju "sjajan trenutak" talijanske kinematografije, dodao je Mueller aludirajući na činjenicu da su dva talijanska filma osvojila nagrade na filmskom festivalu u Cannesu ranije ove godine.

Japan će se predstaviti s tri filma, od kojih su dva animirana.

Njemački redatelj Wim Wenders predsjedat će žirijem festivala u Veneciji koji će se održati od 27. kolovoza do 6. rujna.

Otvorit će ga svjetska premijera filma "Burn After Reading", Oscarima ovjenčanih redatelja, braće Joela i Ethana Coena.  (HINA)

29.07.2008. 21:06:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh