« Film
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
STARI FORUM

Otvoren Film Forum Zadar festival

Na otvaranju je prikazan najnoviji film Woodyja Allena, Zadar film festival traje do 29. kolovoza

Zadar Film festival
Zadar Film festival (Jure Miskovic / CROPIX)
Više o

Zadar

,

filmski festival

,

Branko Lustig

,

djelovanje radijacije na ljude

,

najtužniji film

Projekcijom filma "You Will Meet A Tall Dark Stranger" (Upoznat ćeš visokog tamnog stranca) slavnoga američkog redatelja Woodyja Allena večeras je u Zadru počeo Međunarodni Film Forum Zadar festival. U ambijentu staroga rimskog Foruma, Zadrani i njihovi gosti tako su prvi u Hrvatskoj vidjeli najnoviji film Woodyja Allena koji je premijerno predstavljen na festivalu u Cannesu u svibnju ove godine.

Festival je već u svome prvom izdanju uspio privući pozornost domaće i svjetske filmske javnosti, pa su tako među članovima žirija i gostima festivala, među ostalima, oskarovac i producent Branko Lustig, redatelj Veljko Bulajić, poznati njemački producent Karl Baumgartner, i njemačka glumica Angelina Noa.

Po riječima Branka Lustiga, država ulaže premalo novca u hrvatski film pa zato treba biti što više filmskih festivala koji će, smatra, privući građane da češće odlaze u kino dvorane i gledaju filmove, posebno domaće.

Osnivač i umjetnički direktor festivala je europski redatelj i producent Sergej Stanojkovski, koji je 2007. bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljega stranog filma. Osim prikazivanja zanimljivih filmskih naslova cilj ovoga kulturnog projekta je okupiti struku i iskoristiti potencijale Zadra i okolice u jačanju filmske i kreativne industrije.

Sergej Stanojkovski istaknuo je da je riječ o prvom festivalu koji ima fokus na europskoj koprodukciji, jer je svaki od 30-ak filmova koproducirala neka od europskih država.

Do 29. kolovoza u šest festivalskih dana bit će prikazano 30-ak filmova na pet zadarskih lokacija - na Forumu, na trgu ispred nove zgrade kazališta lutaka, u crkvi sv. Dominika, Muzeju antičkoga stakla i Gradskoj knjižnici. Većina filmova bit će premijerno prikazana u Hrvatskoj.

Svečanost otvorenja i prvi festivalski dan upotpunio je Damir Urban koncertom u Arsenalu.(hina/metro-portal)

25.08.2010. 00:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh