« Film
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
8. ZFF

Otvoren 8. Zagreb Film Festival

Zagreb Film Festival otvorio je film Razumno rješenje švedskog redatelja Jörgena Bergmarka

Otvorenje 8. Zagreb Film Festivala
Otvorenje 8. Zagreb Film Festivala (ZFF)
Više o

Zagreb Film Festival

,

Boris T. Matić

,

Plava potkova

,

Utrine

,

Srednjaci

Osmi Zagreb Film Festival otvoren je sinoć u kinu Europa. Brojnu publiku i uzvanike, među kojima i Predsjednika RH Ivu Josipovića, izaslanika Ministarstva kulture Srećka Šestana te predsjednika uprave generalnog sponzora Vipneta Mladena Pejkovića, dočekali su festivalski direktori Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta. 'Kao što znate, ovo je prva godina da smo se preselili u Zagreb i u Novi Zagreb.

Nakon 7 festivala u Studentskom centru, od ove godine filmove ćete moći gledati na više lokacija: uz kino Europu i kino Tuškanac filmove ćemo prikazivati i u Plesnom centru i Muzeju suvremene umjetnosti', najavio je Boris T. Matić. 'Tu je i Dokukino Croatia gdje ćemo prikazati izbor iz programa od ukupno 95 filmova iz preko 30 zemalja svijeta koji su raspoređeni u 9 različitih sekcija', dodao je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

'Iako ove godine imamo smanjeni budžet, u nadi da to neće utjecati na kvalitetu programa želimo zahvaliti Gradu Zagrebu, generalnom sponzoru Vipnetu, Hrvatskom audiovizualnom centru te programu MEDIA Europske unije koji nas od ove godine podržavaju', dodao je Matić te pozvao gradonačelnika Zagreba, g. Milana Bandića da otvori festival. 'Jako nam je drago da je Zagreb Film Festival svojim programom, konceptom, autorskom poetikom i posjećenošću postao jedan od vodećih festivala u regiji. Zahvaljujem organizatorima i filmskim autorima što su naš grad pretvorili u privlačnu filmsku metropolu', rekao je gradonačelnik i otvorio festival.

Nakon svečanog otvorenja u ime Hrvatske udruge producenata Dana Budisavljević je dodijelila prvu godišnju 'Nagradu Albert Kapović', novoutemeljenu nagradu na spomen prerano preminulog kolege, utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra. Nagrada se dodjeljuje fizičkim i pravnim osobama koje su se tijekom godine istakle u radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma.

'Iako je MEDIA desk Hrvatske osnovan tek prije dvije godine, Hrvatska se već odlično pozicionirala u dobivanju potpora od ovog europskog fonda. Ovi izvanredni rezultati postignuti su velikim dijelom zaslugom Martine Petrović čija posvećenost poslu i edukacija filmskih djelatnika u Hrvatskoj daleko prelazi profesionalne norme i obaveze', istaknula je Dana Budisavljević predajući nagradu Martini Petrović, voditeljici MEDIA deska Hrvatske. 'Zahvaljujem udruzi producenata što su prepoznali moj trud i rad, to me potiče da ubuduće radim još više i bolje. Nadam se da je Albert sada ponosan na naše uspjehe' zahvalila je Martina Petrović.

Filmski program otvorio je švedski film 'Razumno rješenje' o neobičnom ljubavnom četverokutu koji je najavio sam redatelj Jörgen Bergmark. 'Izuzetno mi je drago što je baš moj film odabran za otvorenje ovog festivala i, priznajem, uzbuđen sam jer nikad do sada nije bio prikazan pred takvom publikom - predsjednikom republike i gradonačelnikom! Morat ću nazvati svoju majku, našalio se Bergmark. 'Nadam se da moj film neće upropastiti vaše mišljenje o braku i ljubavi' dodao je. 'Razumno rješenje' priča je o dva para u zrelim godinama koji upadaju u ljubavni četverokut i bore se s vlastitim emocijama govori o tome koliko su daleko ljudi spremni ići kako bi zadržali one koje vole.

Zagreb Film Festival traje do 23.10.2010., a u nedjelju, 24.10. predviđene su dodatne projekcije nekih filmova iz programa u kinu Europa. Više informacija o programu i rasporedu projekcija na www.zagrebfilmfestival.com

18.10.2010. 04:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh