« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ZAŠTITNIK GRADA

Otvaranjem moćnika u Splitu počela proslava Dana sv. Dujma

Na blagdan svetog Dujma, 7. svibnja, održat će se tradicionalna procesija od katedrale do prigodnog oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana

(Duje Klarić/Cropix)
Više o

Sveti Dujam

,

Alemka Mirković

U Splitu je večeras otvaranjem moćnika sv. Dujma u katedrali počela proslava Dana sv. Dujma - zaštitnika Splita, koji se slavi 7. svibnja.

Prepozit prvostolnog kaptola u Splitu mons. Drago Šimundža i splitski gradonačelnik Željko Kerum otvorili su moćnik na oltaru sv. Dujma.

Nakon toga slijedila je svečana večernja misa s prigodnom meditacijom fra Špire Marasovića, a u pozdravnom govoru splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić je rekao kako treba moliti za grad Split i nabiskupiju, za obitelji, mlade, bolesne, osamljene, napuštene, izgubljene i razočarane.

"Ali u godini svećenika, sv. Dujme, osobito te molimo za sve naše svećenike i biskupe da bi po tvome primjeru i zagovoru Kristova vjernost bila i vjernost nas svećenika, a Kristova ljubav bila ljubav svećeničkog srca i života. Molimo te da u svima nama procvjeta nova vjernost i ljubav prema Bogu i svećeništvu", rekao je mons. Marin Barišić.

Na misi su sudjelovali i hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk, šibenski biskup mons. Ante Ivas, kotorski biskup mons. Ilija Janjić, vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, vladika križevački mons. Nikola Kekić, nadbiskup u miru mons. Ante Jurić, otac provincijal fra Željko Tolić, mons. Bruno Kresing iz nadbiskupije Paderborna i župnik prvostolnice don Tomislav Ćubelić.

Na otvaraju moćnika sv. Dujma bili su mnogobrojni vjernici te, među ostalim, zamjenik gradonačelnika Jure Šundov i predsjednica Gradskog vijeća Nevenka Bečić.

Sutra, na blagdan Sv. Dujma održat će se tradicionalna procesija od katedrale do prigodnog oltara na Trgu dr. Franje Tuđmana. Svečano misno slavlje predvodit će hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 22:08:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh