« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PRVI POSJET

Josipović: Antifašizam je temelj hrvatske države

Izjavio je to hrvatski predsjednik za ruski list Izvestija uoči posjeta Moskvi u povodu proslave Dana pobjede

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix )
Više o

Ivo Josipović

Antifašizam je temelj hrvatske države, Hrvatska je dala svoj doprinos pobjedi nad fašizmom i mi se time ponosimo, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović za ruski list Izvestija uoči posjeta Moskvi u povodu proslave Dana pobjede.

"Antifašizam je temelj hrvatske države i upravo se u Hrvatskoj pojavio jedan od prvih pokreta otpora u Europi", rekao je predsjednik Josipović u razgovoru za Izvestija. "Hrvatska je, zajedno s drugim zemljama bivše Jugoslavije, dala svoj doprinos pobjedi nad fašizmom i mi se time ponosimo", dodao je.

"Većina Hrvata bili su antifašisti te su stoga svi pokušaji revizije hrvatske povijesti unaprijed osuđeni na neuspjeh", istaknuo je predsjednik Josipović.

Odgovarajući na pitanje novinara kako ocjenjuje stanje na Balkanu, hrvatski predsjednik je kazao da je riječ o trusnom području, ali "jugoistočna Europa mora biti zona mira i suradnje".

"Bosna i Hercegovina je zemlja sa specifičnim ustrojem u kojoj je Daytonski mirovni sporazum ostavio puno otvorenih pitanja, među kojima i pitanje ravnopravnosti triju naroda, Bošnjaka, Srba i Hrvata", rekao je Josipović.

Osvrnuvši se na pitanje Kosova, istaknuo je kako je Hrvatska priznala Kosovo i ne sudjeluje i ne može sudjelovati u sporu na Međunarodnom sudu. "Mi želimo da se nađe pravedno rješenje za to pitanje", dodao je.

Govoreći o hrvatsko-ruskim odnosima uoči prvog posjeta Rusiji otkako je izabran na dužnost predsjednika, Josipović je istaknuo da "ulazak Hrvatske u NATO nimalo ne utječe na bilateralne veze s Rusijom".

"Imamo sve više ruskih ulaganja i sve veći broj ruskih turista dolazi na naše more. Hrvatska ima što ponuditi Rusiji, ona ima veliki broj visokoškolovanih kadrova koji mogu raditi na vodećim projektima", rekao je predsjednik Josipović. (hina/metro-portal)

07.05.2010. 00:35:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh