« Glazba
objavljeno prije 13 godina
ZLE KORPORACIJE

Otpjevajte Justina Beibera na Youtube-u i završit ćete u zatvoru

Novi američki zakon zabranit će bilo komu da iz bilo kojeg razloga pjeva pjesme zaštićene autorskim pravima

Fotografija vijesti
Više o

YouTube

,

autorska prava

,

Justin Bieber

Svi znamo barem jedan od onih videa na Youtube-u gdje neki slatki klinac otvara usta na pjesmu svoje omiljene pop zvijezde i izvodeći plesne pokrete pretvara se da pjeva tu pjesmu. Novi američki zakon mogao bi stati na kraj tomu.

Zakon broj 978 pooštriti će ionako u mnogočemu već pretjerano stroge propise o zaštiti autorskih prava i učiniti „lip syncing" ilegalnim.

„Mislim da je potpuno pogrešno zakonima ići protiv osmogodišnjaka koji obožavaju Justina Beibera i stavljaju snimke sebe kako pjevaju njegove pjesme na Youtube" rekao je Cubby Squires, poznati sinkronizator koji je postao slavan nakon što je prije dvije godine i sam na Youtube stavio svoju obradu velikog hita „Single Ladies" od Beyonce. Taj je video do danas pogledan 51 milijun puta.

„Nemam ništa protiv toga da kompanije štite svoje dobro i novce, jer biznis je biznis.. Ali ovo je potpuno suludo" rekao je.

Novi zakon predviđa kazne i do 5 godina zatvora za stavljanje materijala zaštićenog autorskim pravima na stranice poput Youtube-a.

„Po načinu na koji je zakon napisan, svatko tko neovlašteno izvodi djelo zaštićeno autorskim pravom, čak i u isključivo privatne svrhe, može ići u zatvor" rekao je specijalist za autorsko pravo Ben Sidbury.

„U teoriji ništa ne sprječava izdavačke kuće i tužiteljstvo da kazneno gone devetogodišnjake zbog toga što su javno izveli neku pjesmu" zaključuje.

Je li ovo znak da su izdavačke kuće potpuno izgubile kompas u svojoj želji za još novca ili nužna mjera da se zaustave sva djeca na svijetu koja besplatno pjevaju pjesme svojih idola, pokazati će vrijeme. Bilo kako bilo, sa glazbenom industrijom nikad nije dosadno.

17.06.2011. 12:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh