« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
Chacaltaya

Otopio se nekad najveći svjetski ledenjak

POGLEDAJTE VIDEO - Popularno skijalište u Boliviji zbog klimatskih promjena danas zjapi prazno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (You Tube)
Više o

otapanje ledenjaka

,

Chacaltaya

S 5260 metara nadmorske visine Chacaltaya je nekoć bila najviše skijalište na svijetu, smješteno u dolini u bolivijskim Andama. Skijaši su uživali u gotovo kilometar dugom spustu, a redovito su se organizirala i južnoamerička državna prvenstva.

Danas je skijanje, koje je na tom ledenjaku započelo 1939., potpuno nezamislivo. Umjesto snijega vlada pustoš, a vesele skijaše tu i tamo zamijeni poneki planinar željan avanture i svježeg zraka.

Globalno zatopljenje učinilo je svoje i Chacaltaya se otapa mnogo brže nego što su znanstvenici to predvidjeli. Najnovije prognoze govore da će led potpuno nestati u sljedećih nekoliko mjeseci.

22.12.2009. 12:42:05
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    22.12.2009. 14:33
    Naravno, krivo je globalno zatopljenje...
    A nije spomenuto da je taj ledenjak nestao poglavito zbog kombinacije utjecaja El Nina i prirodne promjene lokalne klime u kojoj se već jako dugo bilježi opadanje količina padalina. To su informacije koje su dostupne svakome, ali garant će 99% ljudi postati stručnjaci za klimu i ledenjake nakon gledanja dvominutnog filmića, a o osnovama klimatologije i meteorologije ne znaju ništa.
  2. avatar
    donhuangenaro
    22.12.2009. 15:39
    a to je prirodan proces i čovjek nema veze s tim...
  3. avatar
    22.12.2009. 16:25
    Zaboravih napomenuti, naslov je pogrešan, ne radi se o najvećem svjetskom ledenjaku nego o ledenjaku na najvišoj n.m. (najveći je još uvijek u dobrom stanju i ne ide nikamo)
    Uz to, većina Chacaltaye se otopila između 1940. i 1980. a od tada do danas se otapa preostala 1/20.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh